Rahapesu vastu võitlejad hoiavad krüptorahandusel silma peal

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Paul.
Aivar Paul. Foto: Sander Ilvest

Rahapesu andmebüroo ja finantsinspektsioon jälgivad pingsalt LHV Panga tegevust krüptoraha käibesselaskmisel, kuna peavad kogu krüptorahanduse valdkonda ka kuritegevusele ahvatlevaks.

Keskkriminaalpolitsei rahapesu andmebüroo juht Aivar Paul kinnitas Postimehele, et asutus hoiab end krüptovaluutade arengutega pidevalt kursis.

«Tervitatavad on kõik arengud, mille eesmärk on inimeste finantselu mugavamaks tegemine, kuid samas peab aru saama selliste uuendustega ja fenomenidega kaasnevatest vöimalikest tarbijakaitselistest ja ka muudest riskidest,» ütles Paul.

Krüptoraha vähem anonüümne kui sularaha

Pauli sõnul näitab praktika, et selliste maksevahendite anonüümsus paelub ka kurjategijaid ning seetõttu hoiab rahapesu andmebüroo - kui alternatiivsete maksevahendite teenuse pakkujate üle järelevalvet teostav organ Eestis - valdkonnal silma peal ja teostab vajadusel ka järelevalvet.

«Seesuguste maksevahendite turule tulemine on võimalus kurjategijate jaoks, kuid samas on bitcoinid tulenevalt oma maksete liikumise avalikkusest kindlasti vähem anonüümne maksevahend kui seda on näiteks sularaha,» märkis Aivar Paul.

Finantsinspektsioon tuletas LHV-le kohustusi meelde

Finantsinspektsioonist öeldi Postimehele, et LHV Panga kavandatava uue finantstoote Cuber puhul on inspektsioon pangale «rõhutanud ja toonitanud, et pank on kohustatud muu hulgas kindlaks määrama ja hindama pidevalt kõiki panga tegevusega kaasnevaid riske, neid jälgima ja hindama».

Samuti peab pank inspektsiooni teatel rakendama hoolsusmeetmeid nii ärisuhete loomisel kui edaspidi. 

«Seaduse kohaselt on pangal ja tema juhtidel kohustus jälgida ja hinnata iga finantstoote ja -teenuse ja toimingu või tehingu riske ja neid vältima,» seisab inspektsiooni kommentaaris. «Rahapesu tõkestamiseks kehtivad panga finantstoodetele ja tehingutele kindlad reeglid ja seda ka uue kõnealuse finantstoote puhul. See tähendab, et  ärisuhte käigus peab LHV Pank kõrgendatud tähelepanu pöörama ebatavalistele tehingutele ning nendest vajadusel Rahapesu andmebürood teavitama.»

LHV: igast maksest jääb jälg maha

LHV Pank toob plaanide kohaselt veel sel aastal maailma esimese pangana kasutusele krüptoraha platvormi Cuber, milles liigutatavad summad on fikseeritud üks ühele kursi alusel euroga.

LHV Panga jaepanganduse juhi Andres Kitteri sõnul hakkavad Cuberi maksed liikuma ilma keskse vahendajata kasutades sarnaselt bitcoinile blockchaini tehnoloogiat.

«LHV kliendiks olemise nõue on vaid neile, kes soovivad Cuberi mobiilirakendusse raha pangakontolt lunastada või mobiilirakendusest pangakontole eurodena tagasi kanda, kõik muud maksed toimuvad kasutajate vahel pangapoolse sekkumiseta,» ütles Kitter eelmisel neljapäeval Postimehele.

Maksete teostamiseks tuleb kasutajatel rakenduste poest oma mobiili või tahvlisse alla laadida Cuberi-nimeline rakendus ning edasi toimub krüptoraha liigutamine saaja poolt genereeritud QR-koodi abil, mida maksja skaneerima peab. Panga kinnitusel jääb kõikidest maksetest nii kasutajate turvalisuse kui rahapesu vältimiseks võltsimiskindel jälg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles