Disney vahetas 250 töötajat immigrantide vastu

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama pidamas kõnet Disney maailma ees Floridas.
USA president Barack Obama pidamas kõnet Disney maailma ees Floridas. Foto: JEWEL SAMAD/AFP

Disney meelelahutuspark Floridas vallandas oktoobris 250 töötajat, asendades nad ajutise viisaga immigrantidega, kirjutab The New York Times.

Sadade meelelahutuspargi töötajate ülesandeks oli arvuti abil valvata Disney maailma hooneid ning kontrollida, et piletimüügid, ostud ja hotellibroneeringud toimiksid tehniliste probleemideta. Ühel päeval kutsuti need 250 inimest koosolekule - kusjuures osad neist töötasid nii hästi, et lootsid palgatõusule. Selle asemel toodi nende asemel tööle ajutise viisaga kõrgelt kvalifitseeritud tehnilised töötajad allhankefirmast Indias. Enne aga, kui töötajad lõplikult vallandati, pidid nad enda värsked asendajad välja õpetama.

Kodumaiste töötajate asendamine ajutise viisaga immigrantidega on tõusev trend teisteski USA ettevõtetes. Probleem on tekitanud ajutise viisa osas arutelu, mille keskmes on küsimus, kas sissetoodud töötajad täiendavad Ameerika tööpõldu või tõrjuvad sealt ameeriklased välja.

Ajutised viisad on mõeldud välismaalastele, kellel on kõrged oskused teadus- või tehnoloogiavaldkonnas, kui samade oskustega Ameerika töötajaid ei õnnestu leida. Juhiste järgi ei tohi heade oskustega immigrantide sissetoomine mõjutada negatiivselt ameeriklaste palku ega töötingimusi. Seaduselünkade tõttu kasutatakse aga viisasid tihti palkamaks immigrante, kes teevad tööd ameeriklastest väiksema palga eest, kusjuures vallandatud Ameerika töötajad peavad enda asendajaid ise välja õpetama. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles