LHV toob maailma esimese pangana käibesse euroga tagatud krüptoraha

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krüptoraha platvormi Cuber mobiilirakendus
Krüptoraha platvormi Cuber mobiilirakendus Foto: LHV

Eesti kapitalil põhinev LHV Pank toob plaanide kohaselt veel sel aastal maailma esimese pangana kasutusele krüptoraha platvormi Cuber, milles liigutatavad summad on fikseeritud üks ühele kursi alusel euroga.

LHV Panga jaepanganduse juhi Andres Kitteri sõnul hakkavad Cuberi maksed liikuma ilma keskse vahendajata kasutades sarnaselt bitcoinile blockchaini tehnoloogiat.

«LHV kliendiks olemise nõue on vaid neile, kes soovivad Cuberi mobiilirakendusse raha pangakontolt lunastada või mobiilirakendusest pangakontole eurodena tagasi kanda, kõik muud maksed toimuvad kasutajate vahel pangapoolse sekkumiseta,» ütles Kitter Postimehele.

Maksete teostamiseks tuleb kasutajatel rakenduste poest oma mobiili või tahvlisse alla laadida Cuberi-nimeline rakendus ning edasi toimub krüptoraha liigutamine saaja poolt genereeritud QR-koodi abil, mida maksja skaneerima peab. Kõikidest maksetest jääb nii kasutajate turvalisuse kui rahapesu vältimiseks võltsimiskindel jälg.

«Cuber on mobiilne, kiire ja turvaline viis maksete tegemiseks. Enam pole vaja oodata pankadevaheliste ülekannete tundide või päevade pikkusi ülekandeaegu,» sõnas Kitter ja lisas, et Cuber on justkui hoiusertifikaat, mis on tagatud hoiusega LHV Pangas. Kitter rõhutas, et Cuberi uuel finantsinstrumendil põhinevat platvormi ja mobiilirakendust tuleks käsitleda kahe eraldi uuendusena.

LHV Pank tagab omalt poolt, et Cuberis olevat raha saab rakenduse vahendusel igal ajal pangale nö maha müüa. Inimeste omavaheliste maksete puhul pole neil vaja olla panga klient nagu näiteks sularaha puhulgi.

Hetkel on Cuber esimeses testimise faasis, milles osaleb praeguseks 200 kasutajat, kes on kahe nädala teostanud juba ligi 1000 makset. Testperioodil on makseid võimalik teostada kahes Tallinna söögikohas ning testijatel omavahel.

LHV näeb võimalust tulevikus tulu teenida maksevahenduselt ning platvormi teenuse pakkumisest. Esimese testperioodi lõpuks on hetkel määratud 11. november.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles