VTA: Eesti kalakonservide impordi keelustamiseks toodi otsitud põhjendused

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalakonservid.
Kalakonservid. Foto: Mihkel Maripuu

Vene Föderatsiooni fütosanitaarjärelevalveamet (Rosselhoznadzor) edastas Veterinaar- ja Toiduametile  17.-23. mail toimunud Eesti kalatöötlemisettevõtete kontrolli raporti ja otsuse, mille kohaselt keelatakse Eesti kalakonservide sissevedu Venemaale.

«Eesti puhul konkreetset inspekteerimise põhjust välja ei toodud, viidati umbmääraselt rikkumistele. Samuti on lõppraportis toodud hulk otsitud põhjendusi kalakonservide sisseveo keelamiseks. Praegust olukorda tuleb vaadata osana Venemaa poolt Euroopa Liidu toidukaupadele kehtestatud sanktsioonidest,» ütles Veterinaar- ja Toiduameti peadirektor Ago Pärtel. «Eesti kalatöötlemisettevõtete tooted vastavad kõikidele Euroopa Liidu ja Eesti nõuetele ning on tarbijatele ohutud.»

Rosselhoznadzori inspektorid kontrollisid nelja Eesti kalatöötlemisettevõtet 17.- 23. maini. Samal ajal inspekteeriti ka Läti kalatööstusi.

Pärtel kinnitas, et kuigi kontrolliti nelja ettevõtet, siis keeld kehtestati kõigile. Reaalseid kalatoodete Venemaale eksportijaid oli 2015. aasta alguses Eestis tema sõnul 10. «Külmutatud kilu ja räim ning teised kalaliigid suleti juba eelmise embargoga, kuid konservid ja preservid jäid ilmselt kahe silma vahele ja nüüd see viga likvideeriti,» tõdes Pärtel.

Venemaa teatas eelmise aasta 7. augustil, et kehtestab täieliku embargo looma- ja sealihale, puu- ja köögiviljadele, linnulihale, kaladele, juustule, piimale ja piimatoodetele Euroopa Liidust, USAst, Austraaliast, Kanadast ja Norrast. Kalakonservid jäid toona keelu alt välja.

Eelmisel aastal eksporditi kalatooteid Venemaale 3,21 miljoni euro eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles