Ettevõtete kasum ja käive vähenesid

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veonduse ja laonduse tegevusalal kasvas ettevõtete kasum.
Veonduse ja laonduse tegevusalal kasvas ettevõtete kasum. Foto: Küllike Rooväli / Postimees

Ettevõtete kogukäive vähenes statistikaameti andmetel esimeses kvartalis kaks ja kasum üheksa protsenti võrreldes mullu sama perioodiga.

Ettevõtlussektori kogukasum oli esimeses kvartalis 650 miljonit eurot, üheksa protsenti väiksem kui aasta varem samal ajal. Võrreldes mulluse esimese kvartaliga vähenes kogukasum enamikel tegevusaladel.

Suurima panuse ettevõtluse kogukasumisse andsid kaubandus-, kinnisvara- ning veondus- ja laondusettevõtted. Kasumi kasvu pidurdasid enim töötleva tööstuse, info ja side ning põllumajandusettevõtted.

Töötleva tööstuse kasum vähenes ligi neljandiku võrra, seda eelkõige põhiliselt ekspordile suunatud elektroonika-, metalltoodete- ja puidutööstuse kasumite vähenemise tõttu.

Ettevõtted müüsid esimeses kvartalis kaupu ja teenuseid 11,6 miljardi euro eest, mis oli kaks protsenti vähem kui aasta tagasi samal ajal.

Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suuremat osatähtsust omavate kaubandusettevõtete müügitulu vähenes seitse protsenti mõjutatuna põhiliselt müügitulu vähenemisest hulgikaubanduses. Samas jaekaubanduses müügitulu kasv jätkus.

Töötleva tööstuse ettevõtete müügitulu suurenes viis protsenti.

Ettevõtete kulud vähenesid esimeses kvartalis eelmise aasta sama ajaga võrreldes ühe protsendi, samas tööjõukulud suurenesid kaheksa protsenti. Tööga hõivatud isikute ja töötatud tundide arv suurenes vastavalt neli ja viis protsenti.

Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli hõivatu kohta keskmiselt 5080 eurot kvartalis ehk kaks protsenti vähem kui mullu samal ajal.

Ettevõtted investeerisid aasta esimese kolme kuuga 458 miljonit eurot, mis oli ligi kümnendiku vähem kui eelmise aasta samal ajal. Investeeringud vähenesid eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes kuuendat kvartalit järjest.

Investeeriti peamiselt masinatesse ja seadmetesse ning ehitistesse. Suuremad investeerijad olid töötleva tööstuse, energeetika-, kaubandus- ning veondus- ja laondusettevõtted, kes tegid kokku üle poole ettevõtete koguinvesteeringutest.

Võrreldes mulluse esimese kvartaliga suurenesid investeeringud ehitiste soetamisse, transpordivahenditesse ning arvutisüsteemidesse. Ülejäänud investeeringud vähenesid, neist enim investeeringud masinatesse ja seadmetesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles