Firmaautode käibemaksumuudatus on toonud riigile oodatust vähem raha

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksu- ja tolliameti teenindussaal
Maksu- ja tolliameti teenindussaal Foto: Sander Ilvest

Eile avaldasime Autode müügi- ja teenindusettevõtete liidu kirjelduse, kuidas firmaautode käibemaksuarvestuse muudatused on toonud kasu vaid petturitele. Maksuameti hinnangul on muudatus toonud riigile iga kuu rohkem kui miljon eurot täiendavat käibemaksulaekumist.

Seadusemuudatust kajastavas eelnõus aga loodeti aastaga teenida riigile suisa 47 miljonit eurot, seega on laekumine olnud prognoositust siiski palju väiksem.

Maksuameti avalike suhete juht Rainer Laurits tõi Postimehe palvel muudatuse positiivsete tulemustena välja järgmised punktid:

  • Seaduse jõustumisel tekkinud probleemid ja kriitika on parandanud MTA ja ettevõtjate koostööd. Oleme tunnistanud, et seaduse täitmise kontroll on problemaatiline ja pole esialgselt plaanitud viisil rakendunud. Me samas tunnustame ettevõtjaid, kes on meiega kohtumistel avatult tunnistanud, et autodega seotud arvepidamine on sageli ainult näiliselt korrektne. Selline mõlemapoolne avatus on heaks baasiks, et leida toimiv lahendus, mis tagaks võrdsed konkurentsitingimused ilma liigse koormuseta nii ettevõtjale kui ka riigile.
  • Praegused andmed näitavad, et ettevõtted deklareerivad kolmandikku ettevõtetele kuuluvatest sõiduautodest täielikult ettevõtluses kasutatavatena ning kahte kolmandikku osaliselt ettevõtluses kasutatavatena. Ettevõtetele kuuluvate sõiduautode arv langes jaanuaris võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kolme protsendi võrra.
  • MTA hinnangul on sõiduautode sisendkäibemaksu arvestuse muudatuse tõttu laekunud täiendavalt käibemaksu keskmiselt ca 1,3 miljon eurot kuus (viie kuuga kokku ca 6,6 mln eurot).
  • Muudatuse tulemusena on suurenenud tööandja sõidukite ja muu vara erisoodustuse deklareerimine (sellelt valdava enamuse moodustab erisoodustus tööandja sõiduautodelt), millelt on viimasel viiel kuul kokku (võrreldes eelmise aasta sama perioodiga) täiendavat maksutulu deklareeritud ca 1,4 miljonit eurot.

Detsembris jõustus käibemaksuseaduse muudatus, millega on ettevõttele ostetud sõiduauto arvestuslikult 50 protsendi ulatuses segakasutuses ning sisendkäibemaksu on samuti võimalik maha arvestada vaid 50 protsendi ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles