Bloomberg: Jaapan ei suuda tuumaenergiat soovitud tempos kasutusele võtta

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumaenergia vastane meeleavaldus Tokyos.
Tuumaenergia vastane meeleavaldus Tokyos. Foto: SCANPIX

Jaapani kava, mille järgi peaks tuumaenergia katma aastaks 2030 22 protsenti riigi elektritootmisest, on selgelt liiga optimistlik, kirjutab Bloomberg.

Nimelt on paljud töötavad reaktorid ületamas oma tüüpilist 40aastast eluiga. Selleks, et töötavate reaktorite eluiga, tuleks ületada mitmed tootmise ja karmide regulatsioonidega seotud tõkked. Seetõttu ei usu Bloomberg, et 15 aasta pärast ületaks tuumaenergia osakaal Jaapani elektritootmisest kümmet protsentigi.

Selleks, et valitsuse seatud sihtmärki täita, tuleks vähemalt 13 reaktori eluiga pikendada üle ettenähtud 40 aasta. See on keeruline ka tuumaenergia vastaste suure surve tõttu.

Bloombergi hinnangul on 2030. aastal gaasi osa Jaapani elektritootmisest 42 protsenti ehk palju suurem kui valitsuse planeeritud 27 protsenti.

Taastuvenergia osakaal peaks olema 26 protsenti ehk paar protsenti kõrgem valitsuse prognoositust ning 23 protsenti Jaapani elektrist toodetakse Bloombergi prognoosi järgi kivisöe abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles