Hoiatus: häkkerid on asunud ISISe teenistusse

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISISe toetajate rünnaku ohvriks langenud TV5 Monde Facebooki lehekülg 9. aprillil.
ISISe toetajate rünnaku ohvriks langenud TV5 Monde Facebooki lehekülg 9. aprillil. Foto: AP

Küberturbe ettevõte FireEye hinnangul aitab üha kasvav häkkerite bande levitada terroriorganisatsiooni ISISe sõnumeid, rünnates meediaorganisatsioone ja veebilehti üle maailma.

ISISe toetajad on korraldanud nii oportunistlikke rünnakuid kui keerukamaid operatsioone, vahendas BBC FireEye sõnumit.

Näiteks oli mitmeks tunniks eetrist kadunud Prantsuse telekanal TV5 Monde üks rünnaku ohvritest aasta algul, kuid häkkerid on rünnanud ka teisi meediagruppe. ISISel võttis rünnaku omaksvõtt aega mitu tundi, seega võib arvata, et see polnud keskselt organiseeritud.

«Paljud inimesed on siirdunud Süüriasse ISIS-e eest võitlema, kuid seda on võimalik teha ka kodus püsides,» ütles ettevõtte tehnikadirektor David Merkel. «Kui kodus on internet ja vajalikud oskused, saab tahte korral kindlasti kaasa aidata.»

Merkeli sõnul on ISIS kasutanud küberrünnaku korraldamise vahendeid konfliktipiirkondades ka luureandmete omandamiseks vaenlase jõudude kohta.

FireEye teatel on ta tuvastanud ISISe huvides korraldatud rünnakuid nii väikeettevõtetele kui USA TV-jaamade ja kogu maailma uudisteväljaannete sotsiaalmeedia kontodele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles