Google'i uus plaan: «õiges kohas» olevad kasutajad saavad kontole ligi paroolita

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google
Google Foto: David Goldman/AP

Google on sel nädalal omandatud patendi alusel visandamas uut kasutajate arvutisse või mobiili sisselogimise süsteemi, mis kasutab mitmeid asukoha määramise rakendusi saamaks aru, kas konto omanik on tõesti see, kellena ta esineb.

Süsteem peaks nimelt tuvastama, millistes asukohtades kasutaja viimati edukalt sisse loginud on ja kus ta asub praegu. Kui GPSi määratud asukoha, mobiilsidevõrgu ja internetiühendusega on kõik korras, võib Google’i kasutaja tulevikus ka automaatselt ja parooli küsimata kontole sisse logida, teatab Quartz.

Kasutajad saavad ka ise määrata, kus Google neid parooli küsimata kontole siseneda lubataks: näiteks kodus, tööl ja lemmikkohvikus.  

Veelgi olulisem on aga uue teenuse puhul täiendav võimalus petturite eemalhoidmiseks. Kui  näiteks keegi on pidevalt oma kontole sisenenud Tõrvast ja ühel päeval teeb seda Hurghadast, siis läheb asi karmimaks: Google ei lase teda ka parooli sisestamisel kohe kontole ligi, vaid küsib enne viimase eduka sisselogimise asukohta.

Google on käivitanud ka mitmeid teisi projekte, et kaotada ära parooli sisestamise nõue ja asendada see muude isiku tuvastamise indikaatoritega, nagu näiteks tema igapäevane tegevus, mängude mängimise oskus, liikumise trajektoorid jms.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles