NASA testib maailma suurimat langevarju

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevikus NASA Marsi-missioonidel kasutatava Low-Density Supersonic Deceleratori(LDSD) prototüüp
Tulevikus NASA Marsi-missioonidel kasutatava Low-Density Supersonic Deceleratori(LDSD) prototüüp Foto: HANDOUT/AFP

USA kosmoseagentuur NASA testib sel nädalal läbi ajaloo suurimat langevarju, mille eesmärgiks on katsetada uusi tehnoloogiaid maandamaks inimesi ja tehnikat hõreda atmosfääriga Marsile.

«Lendava taldriku» nimega Low-Density Supersonic Decelerator (madala tihedusega ülehelikiiruseline aeglusti) maaletoomine peaks NASA viimaste andmete kohaselt aset leidma ja otseülekandes jälgitav olema kohaliku aja järgi neljapäeval kell 7.30.

Kuna Marsi atmosfäär on üliõhuke, siis peab kosmosemasinat allatoov langevari olema eriti tugev. Nüüd, kus inimesed on viimaste kavade kohaselt plaanis Marsile lennutada 2030. aastatel, katsetab NASA täiesti uut tehnoloogiat - Supersonic Ringsail langevarju, mis võimaldab pehmelt Marsile maanduda nii inimestel kui nende mitme kuu toidu- ja kütusevaru, vahendab AFP.

«Tahame näha, kas langevari suudab edukalt aeglustada ülehelikiirusel lendavat seadet,» teatas katset läbiviiv NASA laboratoorium.

Testmasina mass on 3088 kilo, ehk ligikaudu kaks korda raskem, kui praegu Marsile maandatud kulgurid.

Katseks loodud langevari on aga suurim, mis inimesed iial valmistanud on – selle diameeter on koguni 30 meetrit.

Testi eesmärgiks on aeglustada Vaikse ookeani kohale viidava seadme kiirus allapoole helikiirust.  Esmalt toimetatakse testseadmed 37 kilomeetri kõrgusele ning edasi kanderaketi abil 55 kilomeetri kõrgusele, kus testis kasutatav kapsel saavutab kolmekordse ülihelikiiruse ja tuuakse seejärel langevarju abil ookeanipinnale.

Eelmine sarnane NASA katse toimus juunis 2014 ning järgmine on plaanitud 2016. aastasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles