Skeleton Technologies kaasas 9,8 miljonit investeeringuid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skeletoni superkondensaatorid
Skeletoni superkondensaatorid Foto: Erakogu

Skeleton Technologies kaasas 9,8 miljoni euro väärtuses investeeringuid grafeenil põhinevate superkondensaatorite tootmiseks konsortsiumilt, mida juhtis strateegilise investorina Harju Elekter.

«Oleme veendunud, et superkondensaatoritel põhinevad lahendused leiavad lähiajal märkimisväärset kasutamist elektrotehnilistes- ja tööstusautomaatika seadmetes, nii elektrienergia salvestuse, juhtimise, kui ka võimsate ja kiirete ümberlülituste puhul. Meie osalemine selles valdkonnas annab meile võimekuse tuleviku lahendustes kaasa rääkida, aga ka sünergilise võimaluse osaleda superkondensaatorite modulaarsüsteemide valmistamises,» ütles Harju Elektri tegevjuht Andrus Allikmäe BNSile.

Esmaspäeval allkirjastatud B-ringi investeeringu juhtivinvestor, Tallinna börsil noteeritud Harju Elektri esindaja saab ka koha Skeletoni nõukogus. Samuti osales investeerimises taas investeerimisfirma UP Invest, kes on Skeletoni ka varem rahastanud.

Skeletoni teatel on üksikute investorite panus on konfidentsiaalne. 9,8 miljonit eurot kaasati strateegiliste investorite sissemaksete, sihtfinantseeringute ja laenudena.

«Plaanime kasutada kaasatuid raha selleks, et tõsta grafeeni-põhiste superkondensaatorite tootmiskogust. Tootmisvõimsuste kasvamisega reageerime kasvavale nõudlusele hübriidveokite, autotootjate ning elektrivõrkude energiasalvestite valdkonnas. Aga meie superkondensaatoreid saab rakendada ka kosmosetehnoloogias – eelmisel kuul allkirjastasime lepingu Euroopa Kosmoseagentuuriga, mille raames saadame superkondensaatorid esmakordselt orbiidile,» rääkis Skeleton Technologiesi tegevjuht Taavi Madiberk.

«Tesla ja SpaceXi asutaja Elon Musk on ennustanud, et superkondensaatorid on elektrisõidukite tulevik ja asendavad pikemas perspektiivis akud. Kavatseme selle prognoosi täita. Alustame oma olemasolevate toodete energianäitajate kahekordistamisega plii-akudega samale 20 vatt-tundi kilogrammi kohta tasemele aastaks 2017. Esimene prioriteet on Euroopa turg, kus seni ainus kohalik tootja on Prantsusmaal paiknev ning Euronextil noteeritud Blue Solutions,» sõnas Madiberk.

Superkondensaatorid on energiasalvestid, millel on kordades kõrgem võimsustihedus ning tunduvalt rohkem laadimistsükleid kui akudel. Superkondensaatorid võimaldavad üle miljoni täis-tühjaks laadimistsükli ning vaid paarisekundilist täislaadmisaega. Skeleton Technologies kasutab anorgaanilistest ühenditest sünteesitud kumergrafeeni kihtidega materjali, mis võimaldab paremat juhtivust ja kõrgemat eripinda.

Skeleton Technologies Eestis ja Saksamaa üksustes töötab 42 inimest. Investeeringute toel kasvatatakse kiiresti tootmist Eesti üksuses ja liigutakse kiiremini masstootmisele Dresdeni lähistel paiknevas Saksamaa üksuses.

Skeleton Technologies on kokku kaasanud investeeringuid 13,7 miljoni euro ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles