Tööstustoodangu kasvu pidurdab keemiatööstus

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keemiatööstuse toodangumaht on järsult kahanenud. Pildil Eastmani tehas Kohtla-Järvel.
Keemiatööstuse toodangumaht on järsult kahanenud. Pildil Eastmani tehas Kohtla-Järvel. Foto: Peeter Langovits

Tööstusettevõtted tootsid aprillis statistikaameti teatel sama palju toodangut kui mullu samal kuul. Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina sõnul pidurdas kasvu keemiatööstuse toodangu tugev langus.

Töötleva tööstuse toodangu mahtu suurenes aprillis statistikaameti teatel ühe protsendi võrra võrreldes mulluse aasta sama kuuga, mis on vähem kui viieprotsendine tõus veebruaris ja kolmeprotsendine märtsis.

Kogu tööstuse toodangu maht jäi aprillis samaks kogumahu languse tõttu energeetikas, kus elektri tootmise maht langes 15 protsenti, aga sooja tootmise mahti tõusis 12 protsenti.

Ligi pooled tööstusharud ületasid aprillis eelmise aasta mahtu, teatas statistikaamet. Toodangu mahu suurenemist põhjustas eelkõige elektroonika- ja puittoodete tootmise kasv vastavalt kuus ja kaheksa protsenti. Suurema osatähtsusega tööstusharudest suurenes toodang aprillis veel metalltoodete, elektriseadmete, mööbli- ja mootorsõidukite tootmises. Toodang vähenes toiduainete, keemiatoodete ja ehitusmaterjali tootmises.

«Nii nagu eelmistelgi kuudel, pidurdas kasvu kõige enam keemiatoodete toodangu tugev langus, peamiseks põhjuseks ekspordinõudluse tugev vähenemine,» ütles Tõnu Mertsina.

«Kuigi elektroonikatooted on töötleva tööstuse toodangus jätkuvalt suurima panusega, on selle tegevusala kasv sel aastal järk-järgult aeglustunud. Kui möödunud aasta viimases kvartalis kasvas elektroonikatoodang aastases võrdluses 36 protsenti, siis aprilliks aeglustus kasv vaid kuue protsendini.»

Mertsina sõnul piiravad ettevõtete arengut kõige enam tagasihoidlik nõudlus ja pingelisemaks muutunud konkurents. «Elektroonikatoodete toodangu kasvu aeglustumise ja ekspordi vähenemise taga on nõrgad tellimused. Kuigi aprillis olid tellimused kerges kasvus, on need sel aastal keskmiselt enam kui kümne protsendises languses olnud. Seetõttu ei saa tõenäoliselt ka lähemal ajal oodata elektroonikatoodete toodangu ja ekspordi olulist paranemist, mis jätab jälje kogu töötleva tööstusele kasvule.»

«Samuti sõltub töötleva tööstuse tootmismahu kasvu väljavaade meie kaubanduspartnerite nõudluse paranemisest. Venemaa majandus on sel aastal tugevas languses ja koos nõrga rublaga piirab see meie idanaabrite nõudlust. Peamiselt Venemaale halvenenud ekspordivõimaluste ning Venemaa kriisiga seotud ebakindluse tõttu on sel aastal oodata ka Läti ja Leedu majanduskasvu aeglustumist. Naftahindade ja naftainvesteeringute languse mõjul aeglustub majanduskasv ka Norras. Kuigi Soome peaks sel aastal kolm aastat kestnud majanduslangusest väljuma, jääb selle sisenõudlus lähiajal üsna nõrgaks,» kommenteeris Mertsina.

«Meie suurematest kaubanduspartneritest on parimad kasvuväljavaated aga Rootsil, Saksamaal ja Taanil. Swedbanki sel aastal tööstusettevõtete hulgas läbiviidud uuring näitas, et Saksamaa turg on ettevõtete hulgas üha rohkem sihiks võetud,» lisas ta.

Välisturule müüdi aprillis statistikaameti teatel 70 protsenti kogu töötleva tööstuse toodangust. Mulluse aprilliga võrreldes jäi toodangu müük nii ekspordiks kui ka kodumaisele turule korrigeerimata andmetel samale tasemele.

Mertsina märkis, et kui möödunud aasta esimesel ja teisel poolaastal kasvas müük koduturul 3-4 protsenti, siis selle aasta esimese nelja kuuga on müügitulu jäänud eelmise aasta sama perioodiga võrreldes samale tasemele ning aprillis isegi langenud. «Käibe kasvu pidurdavad lisaks tootmismahu kasvu aeglustumisele ka tugevasti vähenenud müügihinnad. Töötleva tööstuse tootjahinnad on sel aastal langenud ligikaudu kahe protsendi võrra. Käibe kasvu aeglustumine ohustab töötleva tööstuse kasumlikkust,» ütles ta.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel toodeti aprillis tööstuses ühe protsendi võrra rohkem toodangut kui märtsis, samas kui töötlevas tööstuses vähenes toodangumaht märtsiga võrreldes kaks protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles