Fortum müüs Rootsi elektrivõrgud 6,6 miljardi eest

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fortumi alajaam.
Fortumi alajaam. Foto: fortum.fi

Soome energiafirma Fortum müüs oma Rootsi elektrivõrgud 60,6 miljardi Rootsi krooni ehk 6,6 miljardi euro eest Rootsi fondidest ja Kanada taristuinvestorist koosnevale konsortsiumile.

Fortum teatas täna Helsingi börsile, et on sõlminud oma Rootsi eletrivõrku haldava tütarfirma Fortum Distribution AB müügitehingu konsortsiumiga, kuhu kuuluvad Rootsi riiklikud pensionifondid Första AP-Fonden (12,5 protsenti) ja Tredja AP-Fonden (20 protsenti), Rootsi kahjukindlustusselts Folksam (17,5 protsenti) ning Kanada taristuinvestor Borealis Infrastructure Management peakorteriga Torontos, kes muu hulgas haldab Kanada suurimat pensionifondi OMERS (50 protsenti).

Fortumi teatel saab ta tehingust 4,4 miljardit eurot raamatupidamislikku ühekordset kasumit, ehk 5 eurot aktsia kohta.

Fortumi elektrivõrkudel on Rootsis ligi miljon klienti ja 390 töötajat. Võrk hõlmab kokku ligi 71 000 kilomeetrit ühendusi tarbijatega. Mullu teenis Fortum Distribution AB 634 miljoni euro suuruse käibe juures 235 miljonit eurot kasumit.

Selle tehinguga lõpeb Fortumi väljumine elektri jaemüügi ärist. Kokku teenis Fortum Soome, Rootsi ja Norra elektrivõrkude müügiga 9,3 miljardit eurot, millest 6,3 miljardit oli kasum.

2012. aastal müüs Fortum oma Eesti elektrivõrguäri.

Fortumi tegevjuhi Timo Karttineni sõnul keskendub Fortum elektri jaotusvõrkude müügi järel oma põhisuundade arendamisele ja tugevdamisele, milleks on energia tootmine hüdro- ja tuumajõujaamades ning elektri ja soojuse koostootmine (CHP).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles