Üheksa asja, millest edukad inimesed hoiduvad

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edukad inimesed hoiavad negatiivsetest inimestest eemale
Edukad inimesed hoiavad negatiivsetest inimestest eemale Foto: PantherMedia

Koolitaja Travis Bradberry vahendab portaali LinkedIn Pulse postituses üheksat võtmetähtsusega asja, millest tuleks hoiduda, et oma emotsionaalset intelligentsi ja tulemuslikkust suurendada.

Nad ei lase kellelgi nende rahulolu piirata

Kui sinu enesega rahuolu tuleneb võrdlusest teiste inimestega, ei ole sa enam omaenda õnnelikkuse peremees. Kui emotsionaalselt intelligentsed inimesed tunnevad mingist korda saadetud asjast rõõmu, ei lase nad teiste arvamustel või saavutustel seda tunnet mõjutada. Muidugi on kõigile inimestele mingil määral oluline ka teiste arvamus, kuid alati tuleb meeles pidada, et enesekindlus tulebki sinu enese seest, mitte väljastpoolt.

Nad ei unusta

Emotsionaalselt intelligentsed inimesed võivad küll kiirelt andestada, kuid see ei tähenda, et nad unustaksid. Andestamine tähendab, et edasi liikumiseks tuleb juhtunu kõrvale jätta, kuid see ei tähenda alati, et valesti käitujale tuleks anda uus võimalus. Emotsionaalselt intelligentsed inimesed ei lase end teiste vigadest liiga palju häirida, vaid kulutavad oma närve nendele võimalikult vähe, kaitstes samas end samalaadsete probleemide esinemise eest tulevikus.

Nad panustavad õigetele võitlustele

Emotsionaalselt intelligentsed inimesed teavad, et konfliktides võivad kontrollimatud emotsioonid tekitada ainult lisatüli ning sundida kaitsepositsioonile, millega võid endale ainult kahju teha. Kui sa suudad oma emotsioone tunnetada ja kontrollida, saad sa ka kontrollida oma käitumist konfliktsituatsioonides ning võidelda lõpuni ainult siis, kui seda tõesti vaja on.

Nad ei prioritiseeri perfektsust

Emotsionaalselt intelligentsed inimesed ei sea täiuslikkust oma põhiliseks eesmärgiks, kuna nad teavad, et seda ei eksisteeri. Eksimine on inimlik. Kui sa püüdled perfektsuse poole, on sul kuklas alati tiksumas läbikukkumise tunne ning kulutad suure osa oma ajast sellele mõeldes, mida sa saavutada ei ole suutnud ning mida sa oleks pidanud teistmoodi tegema, selle asemel, et nautida seda, mida sa suutsid saavutada.

Nad ei ela minevikus

Läbikukkumine võib õõnestada enesekindlust ning eneseusku. Suurem osa läbikukkumistest on seotud võetud riskidega, püüdes saavutada midagi, mis ei ole lihtne. Emotsionaalselt intelligentsed inimesed teavad, et nende edukus sõltub sellest, kuidas nad suudavad peale läbikukkumisi edasi minna. Minevikus elamine seda aga ei võimalda.

Nad ei karda probleeme

See, kuhu sa oma tähelepanu fokusseerid, paneb paika ka sinu emotsionaalse seisundi. Kui sa fikseerid ära enda ees seisvad probleeemid, hoiad sa endast eemal negatiivsed emotsioonid ja stressi, mis hoiab sinu tulemuslikkust tagasi. Emotsionaalselt intelligentsed inimesed ei karda probleeme, kuna nad teavad, et on kõige efektiivsemad siis, kui nad keskenduvad lahendustele.

Nad hoiavad negatiivsetest inimestest eemale

Inimesed, kes pidevalt kaeblevad, ei soovi oma probleeme lahendada, vaid tihtipeale pigem end haletseda. Kõigil inimestel on probleeme ning nende ära kuulamine ja võimalusel ka aitamine on inimlik käitumine, kuid kui inimene kasutab sinu empaatiavõimet ära enda haletsemiseks, võib see ka sinu positiivset suhtumist mõjutama hakata.

Nad ei pea vimma

Vimma pidamine tekitab stressi ning hoiab alal allasurutud negatiivseid emotsioone. Emotsionaalselt intelligentsed inimesed soovivad sellest aga iga hinnaga hoiduda.

Nad ütlevad «jah» ainult siis, kui nad tõesti seda tahavad

Ülikooli University of California poolt läbi viidud uuringu kohaselt on nende inimeste stressitase, kellel on raskusi teistele «ei» ütlemisega, tavalisest kõrgem. Samuti võivad nad kogeda läbipõlemist ja depressiooni. «Ei» on võimas sõna, kui osata seda õigesti kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles