Mehi diskrimineerivad kindlustusmaksed tõotavad kaduda

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees ja naine.
Mees ja naine. Foto: SCANPIX

Inimese soo arvesse võtmine kindlustusmaksete suuruse arvutamisel peab lõppema, ütles Euroopa Kohtu jurist eile.
 


Sageli sõltuvad inimese elukindlustuse maksed soost. Kuna meeste eluiga on üldjuhul lühem, siis nemad peavad tasuma suuremaid kindlustusmakseid. Ka mitmes Eestis tegutsevas kindlustusfirmas sõltuvad maksed lisaks muudele teguritele inimese soost .

Euroopa Liidu reeglites on praegu erand, mis lubab sugu kindlustusmaksete suuruse arvutamisel arvesse võtta, kui usaldusväärne statistika näitab, et riskid on sõltuvalt soost erinevad. Euroopa Kohtu juristi Juliane Kokoti sõnul tuleks see erand tühistada, sest on vastuolus meeste ja naiste võrdse kohtlemise põhimõttega.

Statistikat, mis näitab riskide sõltuvust inimese soost, ei tohiks kasutada meeste ja naiste erineva kohtlemise põhjendusena, sest riskide erinevus seostub sooga vaid statistiliselt, tegelikult tuleneb aga erinevatest käitumisharjumustest, on kirjas kohtujuristi arvamuses.

Euroopa Kohtu arvamust küsis Belgia konstitutsioonikohus. Belgas tõid küsimuse kohtusse tarbijaorganisatsioonid ja kaks üksikisikut, kes kõrgemaid kindlustusmakseid ebaõiglaseks pidasid. Euroopa Kohus pole oma arvamust veel esitanud, kuid tavaliselt on see kooskõlas kohtujuristi arvamusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles