Mida ei tohiks tööintervjuul mitte mingil juhul öelda?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paraku ei ole olemas ühtegi maagilist lauset, mis kindlustaks töövestlusel töökoha saamise. Samas on olemas suur hulk lauseid, mis võivad vastupidiselt toimida. Personalispetsialist Kirsten Laurson jagab neid oma LinkedIn Pulse postituses.
 

«Vabandust, et hiljaks jäin...»

Hiljaks jäämine jätab sinust kehva esmamulje - sa ei suuda oma aega planeerida ning ei austa ega väärtusta teiste inimeste aega. Ideaalselt peaks tööintervjuule ilmuma 5-10 minutit enne selle algusaega, mitte hiljem ega varem.

«Ma ei tea»

Ükskõik milline muu vastus on parem kui «ma ei tea». Isegi «mul ei ole sellel alal erilisi teadmisi/kogemusi, kuid ma olen suuteline need kiirelt omandama,» on parem vastus. Valmista ennast enne tööintervjuule tulekut ette - alati on midagi, mida sa ei tea või ei oska, seega ole valmis adekvaatselt neid asju puudutavatele küsimustele vastama.

«Kui palju mulle palka makstakse?»

See on kohutav küsimus, eriti esimeses intervjuuvoorus. Sulle võib tunduda, et tegu on mõistliku küsimusega, kuid kõik, mida intervjueerija seda kuuldes mõtleb on: «ta hoolib ainult rahast». Näita üles oma  huvi konkreetse töö ja tööandja vastu ning rahast räägi siis, kui kandideerimisprotsess on jõudnud juba lõpusirgele.

«Ma ei kannatanud oma eelmist ülemust»

See lause ütleb intervjueerijale selgelt, et sinuga on keeruline koos töötada ning sul puudub positiivne suhtumine töösse. Veel hullem, see näitab, et sul puudub arusaam üldlevinud sotsiaalsetest normidest ning sa hakkad suure tõenäosusega oma kolleege ja ülemusi taga rääkima. Isegi, kui su eelmine ülemus oli kehv, tuleks selle mainimist vältida ning leida mõni muu viis oma senisest töökohast lahkumise põhjendamiseks.

«Millega teie ettevõte siis tegeleb?»

Valmista ennast ette! Üks parimaid asju, mida sa saad intervjuu tarbeks teha, on end varem ettevõtte tegemiste ja pakutava töökohaga kurssi viia.

Vandumine

Lihtsalt ära vannu ega kasuta sõimusõnu. Kui intervjueerija seda vestluse käigus esimesena teeb, on suure tõenäosusega tegu sinu testimisega ning samuti end ebatsensuurselt väljendades kukud sa selle testi läbi.

«Kuidas ma saaksin sinu töökoha?»

Muidugi on hea, kui sul on paigas mingid karjäärieesmärgid, kuid see lause ei peegelda neid just eriti hästi. Pigem jätab see mulje, et sa ei võta kandideerimist tõsiselt ning otsid mingit uut töökohta.

«Ei, mul ei ole ühtegi küsimust»

Intervjueerija tahab, et sa oleks pakutavast töökohast siiralt huvitatud ning küsimuste esitamine näitab sinu selget huvi. Ära küsi ainult enda lisakasuda ja puhkuse kohta, vaid ürita kasutada seda võimalusena saada rohkem teadmisi ettevõtte kultuuri, rollide jaotuse jms kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles