OPEC: kildamehed on vintskemad kui arvasime

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frakkimine on levimas ka Lõuna-Ameerikasse: naftaliivade töötlemise katserajatis Argentiinas keset riigi suurimat kuid seni sisuliselt ekspluateerimata Vaca Muerta naftaliivamaardlat.
Frakkimine on levimas ka Lõuna-Ameerikasse: naftaliivade töötlemise katserajatis Argentiinas keset riigi suurimat kuid seni sisuliselt ekspluateerimata Vaca Muerta naftaliivamaardlat. Foto: Enrique Marcarian / Reuters

Põhja-Ameerika kildanaftabuum on osutunud langevatele hindadele vägagi vastupidavaks, nendib värske naftat tootvate riikide organisatsiooni OPEC raport ning ennustab, et nafta ülepakkumist jätkub veel vähemalt kaheks aastaks.

OPECi strateegia mustand, mis tuleb arutlusele järgmisel nädalal Viinis naftaorganisatsiooni tippkohtumisel, tõdeb, et konkurentide tootmismaht kasvab vähemalt 2017. aastani, kirjutab dokumendile pilku heita saanud agentuur Reuters.

Samal ajal valitsev kehvapoolne nõudlus tähendab aga, et OPECi toodangumaht kukub mulluselt 30 miljonilt barrelilt päevas ja tänavuselt 31 miljonilt 28,2 miljonile 2017. aastal. See jätab naftatootjate organisatsioonile kaks varianti: vähendada toodangut või leppida pikemaajaliselt madala hinnaga.

OPEC alustas mullu novembris hinnasõda, lootes sellega võita tagasi Põhja-Ameerika kildanafta tootjatele kaotatud turuosa. Aga kildanaftatootjad osutusid oodatust palju vintskemaks.

«Üldiselt rääkides, arvestades mitte-OPECi naftat tootvaid maardlaid, ei vii isegi kauakestvam madala hinna keskkond tootmismahu vähendamiseni, sest kõrgema hinnaga tootjad otsivad ikka edasi kohti, kust kulutusi kärpida,» nendib OPECi raport.

Raport tunnistab ka, et varasemad ennustused mitte-OPECi tootmise kohta olid pessimistlikud ja ka ekslikud. «Näiteks ennustati, et 1990ndate alguses jõuab mitte-OPECi tootmismaht tippu ja hakkab sealtmaalt langema.»

Iga viie aasta tagant koostatav OPECi strateegiadokument nendib muu hulgas, et naftaorganisatsioon ei suuda enam naftaturgu dikteerida nii nagu varem, kus tootmise suurendamise või vähendamisega hoiti nõudmist ja pakkumist tasakaalus ning hinda soovitud vahemikus.

Uued, aina odavamad ja efektiivsemad tehnoloogiad kildanafta ammutamisel ja naftaliivade töötlemisel tõstavad nn alternatiivse naftatoodangu mahtu keskeltläbi kuus protsenti aastas, märgib OPECi raport. Raport ennustab ka, et igal aastal leitakse järjest rohkem maardlaid, seega lükkub nafta lõppemine esialgu määramatuks ajaks edasi.

Nõudlus hakkab naftaturul taastuma 2018-2019. aastal, ennustab OPEC ja pakub, et organisatsiooni tootmismaht võiks jõuda 40 miljoni barrelini päevas aastaks 2040.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles