Telekanalite esindaja: Ansipi auahne plaan ei pruugi täituda

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risto Rosimannus, WIde Media juhatuse esimees
Risto Rosimannus, WIde Media juhatuse esimees Foto: Erakogu

Balti- ja enamuse Põhjamaade suurima iseseisva telekanalite esindaja ja levitaja Wide Media juhi Risto Rosimannuse hinnangul ei pruugi täituda Euroopa Komisjoni digivoliniku Andrus Ansipi plaan kaotada telekanalite, filmide ja sarjade vaatamisel territoriaalsed piirangud.

«Andrus Ansipi plaan on muidugi huvitav ja auahne, aga ma ei ole kindel, et see päris nii läheb, mis on tema soov. Kui täna müüakse õiguseid territooriumi põhiselt, siis tekib küsimus, kuidas sundida sisu omanikku või levitajat, et kui nüüd müüd mingi seriaali või filmi Eestisse, siis seda võivad vaadata ka inimesed Saksamaal või Kreekas,» ütles Risto Rosimannus Postimehele.

Löök tabaks kohalikke kanaleid ja operaatoreid

Rosimannuse sõnul on seda võimalik juriidiliselt teha, aga see võib tähendada, et need õiguseid lähevad ostjatele - telekanalitele, operaatoritele - oluliselt kallimaks, sest näiteks Hollywoodi stuudiod soovivad oma raha ikka kätte saada ja seda vähemalt senises mahus. 

«Minu arvates lööb see peamiselt kanaleid, kes levivad ühe riigi piires, sest nad ei pruugi olla enam võimelised õiguseid ostma, kuna peaksid maksma siis õiguste eest kogu ELi jaoks,» ütles Rosimannus. «Sama võib juhtuda ka kohalike operaatoritega  - Eesti Telekom, Starman jne -, kes ei pruugi enam saada võimalust osta sisu video-on-demand teenusele, sest Netflix, HBO Go ja teised on need lihtsalt eksklusiivsena eest ära ostnud ja antud juhul poleks küsimus isegi rahas.»

Wide Media juhi hinnangul teeks plaanitav muudatus elu lihtsamaks teeb see elu rahvusvahelistel kanalitel, mida opereerivad näiteks Sony, Universal ja  Kidzone ning mis tegutsevad korraga mitmes riigis.  Nendel tekib võimalus siis teha sisuliselt üks telekanal tervele Euroopale ja lisada sellele ainult lokalisatsiooni ning kohalikud reklaamid.  Mis tähendaks jällegi seda, et suurtel kontsernidel on palju lihtsam pakkuda uusi kanaleid ning saada kohalikelt reklaamiturgudelt rohkem tulusid, kui täna.

Kanalitele tuleb hakata peale lugema?

Risto Rosimannuse hinnangul võib Ansipi plaan tähendada ka teistpidist arengut, mida osaliselt juba ka kasutatakse.  Nimelt, et õiguseid müüakse keelepõhiselt ehk kanalitele müüakse ainult näiteks ainult eestikeelsed õigused, aga näitamisõigus kogu EL piires. 

«See tähendaks Eesti televaatajale aga seda, et kanalid peavad hakkama programmidele «peale lugema» või dubleerima, sest ingliskeelseid õiguseid neil programmi edastada ei ole, mistõttu ei saaks subtiitreid enam kasutada,» lisas Rosimannus.  «Selliselt töötavad täna näiteks Saksa telekanalid (RTL, PRO7 jne.), kes ostavad endale ülemaailmsed saksakeelsed õigused, mis võimaldab neid vabalt levitada igal pool.»

Reklaamiandjad rõõmustavad

Reklaamitellijate seisukohalt on Andrus Ansipi plaan ilmselt positiivne, sest rohkem uut ja atraktiivset sisu jõuab ka meie turule, mis tõmbab televaatajate tähelepanu ning kasvatab võimalusi oma sõnumi viimisele suurematele sihtgruppidele väiksema vaeva ja kuluga.

«Kokkuvõttes on võimalikke arenguid väga palju, kuna see plaan on veel suhteliselt «toores», siis on täna keeruline midagi konkreetsemalt ennustada,» märkis Rosimannus.

Risto Rosimannuse juhitav Wide Media on rahvusvaheliste telekanalite, nagu Sony Entertainment Television, Sony Turbo, Kidzone TV, Setanta Sports jt, esindaja Balti riikides.  

Euroopa Komisjoni asepresident ja digitaalse ühisturu volinik Andrus Ansip on esitanud kava, mis ühe osana näeb ette telekanalitele ja laiemalt kogu digitaalsele sisule kehtiva geoblokeeringu nõude kadumise Euroopa Liidu riikide vahel.

«Sada miljonit Euroopa elanikku sooviksid saada ligipääsu digitaalsele sisule - filmidele, muusikale ja e-raamatutele mõnes teises Euroopa Liidu liikmesriigis, kuid territoriaalsete piirangute ehk geoblokeeringu tõttu neil pole seda enamasti võimalik teha,» ütles Ansip näiteks mai algul Vikerraadio saates «Reporteritund».

«Territoriaalsed piirangud Euroopa Liidust tuleb kaotada. Kui me suutsime need piirangud ära kaotada füüsiliste kaupade puhul, miks mitte siis ka digitaalsete kaupade puhul,» sõnas Ansip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles