Lugeja küsib: miks jääb reamehe palk alla riikliku alampalga piiri?

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajateenijad
Ajateenijad Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

«Miks jääb reamehe palk esimestel kuudel alla 100 euro, kui riiklik alampalk on 390 eurot?» küsib lugeja.

Vastab Peeter Kuimet, kaitseministeeriumi kaitseväeteenistuse osakonna juhataja.

Täpsustaks esmalt termineid – tegemist ei ole mitte «reamehe palgaga», vaid ajateenija toetusega, mis reameestel on teenistuse esimesel kaheksal kuul 100 eurot ning 11-kuulise ajateenistuse korral alates üheksandast kuust juba 150 eurot.

Nooremallohvitseride kursused edukalt läbinud ja nooremseersandi auastme saanud ajateenijate toetus on 175 eurot alates kursuse läbimisest ja auastme saamisest, mis tavaliselt juhtub teenistuse viiendal-kuuendal kuul. Seejuures suurendati alates 1. jaanuarist 2015 ajateenijate toetusi mõnevõrra – reamehed hakkasid 100-eurost toetust saama alates teenistuse algusest.

Enne said nad teenistuse esimestel kuudel 75 eurot ja hakkasid 100-eurost toetust saama alates sõduri baaskursuse läbimisest; samuti hakati nooremallohvitseridele kõrgendatud toetust maksma mitte alates teenistuse üheksandast kuust vaid alates auastme saamisest.

Tegemist ei ole mitte palgaga, vaid toetusega ning võrdlus alampalgaga mõtte ja suurusega pole kohane, kuna erinevalt alampalga saavatest töötajatest tagab kaitsevägi ajateenijatele riigi kulul majutuse, kolm sooja söögikorda päevas, teenistuseks vajaliku riietuse ja varustuse ning muu.

Lisaks ajateenija toetusele kompenseerib riik puhkusele minnes ajateenijatele sõidukulud, samuti on lapsega ajateenijal võimalik taotleda ajateenija lapse toetust. Kuna suure osa teenistusega seotud kulusid tagatakse ajateenijale kaitseväe poolt, siis ongi ajateenija toetus eelkõige mõeldud näiteks isiklike hügieenivahendite ostmiseks, sõdurikodust šokolaadi ja limonaadi ostmiseks, linnaloal käies n-ö taskurahaks ning muuks selliseks.

Ajateenija toetuse määrasid kehtestav Vabariigi Valitsuse määrus on siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles