EKP eksitusele järgnes kannapööre

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpanga peakorter Frankfurdis.
Euroopa Keskpanga peakorter Frankfurdis. Foto: DANIEL ROLAND / AFP

Läinud nädalal tekitas Euroopa Keskpank (EKP) segaduse, kui juhatuse liige Benoît Coeuré andis enneaegselt eurotrükki puudutavat informatsiooni kuulajaskonnale, kelle hulgas istus mitme suure riskifondi esindajaid.

Apsu tulemusel läks info välja mitu tundi enne selleks ettenähtud aega, kirjutab Wall Street Journal. EKP süüdistas intsidendis «protseduuriviga».

Investorite ja ekspertide sõnutsi annavad sellised eksimused kuulajaskonnale eelise. Coeuré’i info kukutas euro väärtust ja turgutas tugevalt võlakirjahindu.

Riskifondides räägitakse, et tihti võidetakse või kaotatakse suuri summasid juba selle pealt, kui turuolukorda muutev info saadakse kätte paar sekundit enne teisi.

Bloomberg Business kirjutab, et Coeuré’i kõneles ülalmainitud eraviisilisel koosolekul 18. mail keskpanga kavatsusest tõsta mais ja juunis riigivõlakirjade ülesostmise tempot, kuna juulis-augustis on likviidsust vähem.

Nagu nüüd selgub, on EKP riigivõlakirjade ostmise tempot hoopis pidurdanud. Eilsed andmed EKP kodulehel osutavad sellele, et läinud nädalane ostutempo kasv oli eelnenud kolme nädalaga kõrvutades kõige väiksem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles