Taastagem Väinamere ahvena- ja haugivarud!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavo Kangur.
Paavo Kangur. Foto: Aivar Kullamaa, Kroonika.

90ndatel oli noore Eesti riigi üks valuuta allikaid ahvena-, haugi- ja kohafilee müük. Müügiks läks isegi väike ahven – mida eksporditi edukalt Šveitsi, kus see toodi sealsetes restoranides ette juba kohalike mägijärvede kalana.

Kalurikolhooside juhid soetasid aga endale Estimpexi vahendusel Eesti esimesed uhked audid, mis ladade ja volgade keskel näisid kättesaamatute kaunitaridena. Tol hetkel võttis majanduslik sõltumatus helge unistuse kõrval ka üpris reaalse käegakatsutava audilõhnalise kuju.

Püük ja müük olid nõnda edukad, et täna haigutab Väinameres tühjus. Haapsalus Paralepa rannas, kus veel 80ndate lõpus hullasid ahvenaparved, on vaikus.

Kohalikud omavalitsused ja riik võiks mõelda  võlatasumisele ja Väinamere ning ka Eesti järvede kalavarude taastamisele. Kui tagasi ei pane, siis saab otsa. Olen mõnda Eesti järve vaadanud. Kus vähegi kala liikus, need on mõrdadest ja võrkudest umbes. Mida sa seal ikka veel püüad.

Üht-teist on tehtud lõhe- ja forellivarude taastamiseks, aga käsile võiks võtta ka haugi- ja ahvenavarud. Ma ei usu, et põhjus on vaid hülged ja kormoranid, pigem on ka nemad aastaid kestnud globaalse ülepüügi ohvrid. Tööstuslik ülepüük tähendab kalavarude langust kümme korda lühikese aja jooksul ja me näeme selle aabitsatõe kehtimist ka Eestis. Loodame, et tuleb aeg,kui Matsalu lahe kaldal või Vormsi kadakalõhnalistel niitudel võib imetleda päikeseloojangul suure haugi hüpet merest,nagu see on võimalik Ahvenamaal. Eks need kulutatud summad tulevad käibemaksu ja bensiiniaktsiisi ning turismi arvel kuhjaga tasa, sest Eesti elu pöördub jälle veidi lihtsamaks. Isegi Tartu legendaarne ööklubi Pattaya saab maalähedase nime - Ahi. Sügavalt märgiline tagasipöördumine Tai kuumade ööde kiusatustest ugrimugri juurte juurde.

Kas talveks Pattayale või ehitada endale hoopis uus ahi. Kas golfireisile Šotimaale või Saaremaale spinningut loopima. Mõlemad puhkuseviisid on ju head, kuid ega see lakkamatu lennukist lennukisse ümberistumine ka kedagi veel õnnelikuks  tee.

Ausalt öeldes on mul kõrini tühjadest poliitlubadustest ja veel tühjematest metafüüsilis-skolastilistest reaalsusest võõrandunud majandusdiskussioonidest ja soovitan mõelda ressursi peale – seega taastagem Väinamere ahvena ja haugi varud!

Ressurss on nii nafta, mets kui ka kala, aga isegi inimeste laenuvõtmise võime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles