PRIA ei suuda ilmselt ühtset pindaalatoetust detsembris välja maksta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põld
Põld Foto: SCANPIX

Riigikogu maaelukomisjoni esimehe Ivari Padari sõnul ei suuda Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet (PRIA) enda hinnangul ühtse pindalatoetuse väljamaksed teha tavapäraselt detsembris, vaid peab tõenäoliseks maksete edasilükkumist veebruarikuusse.

«Maaelukomisjonis arutasime esmaspäeval seda, et millise graafikuga ja millises tempos PRIA saab sellel aastal toetusi välja maksta. Kaasa arvatud seda, et kas ühtset pindalatoetust suudetakse detsembris maksta,» ütles Padar BNS-ile. «PRIA direktori seisukoht oli täna, et reaalne võimalus väljamakseid teostada oleks kuskil veebruarikuu jooksul,» lisas ta.

«Esmaspäeval oli ka ministeeriumi ja PRIA vaheline kohtumine, kus neid võimalusi uuesti arutati, eks siis näeb kuidas see lõplik seisukoht kujuneb,» ütles Padar.

Padari sõnul on üldiselt kõik Euroopa Liidu liikmesriigid uue perioodi rakendamisega väga keerulises olukorras. «Asjade juurt tuleb otsida ka selles, et Euroopa Komisjon ise on olnud väga aeglane kaasa rääkimaks nende uute toetuste rakendamises. Euroopa Komisjonist oleme jupp jupi haaval saanud detailides kinnitusi kuidas neid toetusi rakendada. Minule teadaolevalt vist ei olegi liikmesriiki, kus need toetused ei hiline,» selgitas Padar,

«Sektor sooviks muidugi neid väljamakseid võimalikult vara, aga siin on omad piirid, PRIA-l peab jääma mõistlik aeg kõikide esitatud taotluste kontrollimiseks,» ütles Padar. «Üks asi on see ühtne pindalatoetus, aga PRIA-l on väga palju uusi toetusi, mis see aasta peavad rakenduma korraga.»

Padar loodab, et toetuste väljamaksmine ei lükku edasi. «Kui see lükkub edasi, see muidugi tekitab terve rea probleeme. Selge, et [põllumeeste] arvestused on tehtud taoliselt, et väljamaksed toimuvad veel selle aasta jooksul,» märkis ta.

2014. aastal maksis PRIA ühtseks pindalatoetuseks 108 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles