Eesti Pank: Aeglasem palgakasv toetab töökohtade säilimist

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaar
Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaar Foto: Eesti Pank

Kui majanduskasv aeglustub, aitab töötuse kasvu vältida see, kui ettevõtted suudavad headel aegadel tööjõukulude kasvu ohjata, kommenteeris täna avaldatud palgakasvu statistikat Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaar.

«Kuna majanduskasv on olnud viimastel aastatel kasin, on palgakasvu aeglustumine oodatav,» ütles Soosaar. «Tööjõukulude kiire kasv koos ettevõtete kasumite vähenemisega sunnib tööandjaid varem või hiljem töökohtade arvu kahandama. Kui majanduskasv aeglustub, siis aitab töötuse kasvu vältida see, kui ettevõtted suudavad headel aegadel tööjõukulude kasvu ohjata.»

«Palkade paindlikkus on Eesti jaoks tähtis seetõttu, et meil on euroalaga ühine rahapoliitika ja majanduse avatus on suur,» märkis Soosaar. «Majanduse kohandumine ja hinnakonkurentsivõime hoidmine saavad toimuda vaid tööjõukulude kaudu.»

Statistikaameti andmetel aeglustus keskmise brutokuupalga aastakasv 2015. aasta esimeses kvartalis 4,5 protsendini ja brutotunnipalga kasv 5,8 protsendini.

Hooajalisi tegureid arvesse võttes aeglustus keskmise kuupalga kasv eelneva kvartaliga võrreldes märgatavalt, teatas Eesti Pank. Kuna tarbijahinnad langesid esimeses kvartalis aasta võrdluses 0,9 protsenti, kasvas reaalpalk 5,4 protsenti.

Kohalike omavalitsuste haldusalas kiirenes palgakasv esimeses kvartalis 8,5 protsendini. Omavalitsuste haldusalasse kuulub suur osa haridusvõrgust ja ka tervishoiuasutustest.

Riigi haldusalas on palgakasv olnud viimase aasta jooksul sama suur kui Eesti eraettevõtetes, aga esimeses kvartalis aeglustus see riigi haldusalas 7,5 protsendilt 5,4 protsendini ja Eesti eraettevõtetes 4,8 protsendini.

Selline palgakasv oli majanduse 1,2 protsendise kasvu juures endiselt üsna kiire, nentis Soosaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles