Schäuble valmistub raginaks kasinuse üle G7 kohtumisel

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble (vasakul) ja Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis.
Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble (vasakul) ja Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Saksa mõjuvõimas rahandusminister Wolfgang Schäuble saatis laupäeval laiali lühikese kirjutise 27.-29. mail Dresdenis toimuva G7 rahandusministrite kohtumise kohta. Ta hoiatab, et osalejate vahel tõuseb tüli kasinuspoliitika pärast.

Schäuble on valmis pistma Dresdenis rinda «nõudluse leeri» esindajatega maailma juhtivate tööstusriikide seas, kuid ei nimeta Prantsusmaad, Itaaliat ja USAd siiski nimepidi, kirjutab Bloomberg Business.

«Nõudluse leeri esindajad kavatsevad väita Dresdenis, et riiklike kulutuste kärpimine toob kaasa nõrgema nõudluse kaupade ja teenuste järele,» kirjutab Schäuble.

Saksamaa positsioon on «korras riigirahandus,» jätkab minister.

USA rahandusminister Jacob Lew utsitab Saksamaad suurematele riiklikele kulutustele, kannustamaks importi Euroopast ning käivitamaks majanduskasvu tsüklit, millest lõikaksid kasu ka Ühendriigid.

Ühtlasi soovib USA Kreeka kriisi kiiremat lahendamist ning näeb Saksamaa nõudmisi – Kreeka täitku oma lubadused – riskina.

Lew ütles reedel, et kui Kreeka osas kähku kokkulepet ei leita, kannatavad lisaks viimasele ka Euroopa ja kogu globaalmajandus.

Schäuble seisab aga kindlana kui kalju. Ta rõhutab, et Saksa range eelarvepoliitika on küll ebapopulaarne, aga ikkagi õige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles