Potissepp lahkas «Foorumis» piima hinda

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Toiduliidu juhataja Sirje Potissepp lahkas ETV saates «Foorum» üksipulgi lahti piimaliitri hinna.

Potissepp võttis näiteks piimaliitri letihinna 9,90. «Toorpiima osa moodustub sellest hinnast 47 protsenti, ehk 4,70. Töötlemise osa on 24 protsenti, ehk 2,39 krooni. Jaekaubanduse osa 12 protsenti ehk 1,16 ning viimasena moodustab käibemaks 17 protsenti, ehk 1,65 krooni.»

«Me võime jäädagi vaidlema, et kas seda on ühele palju või vähe. Selge on see, et seda on tunduvalt rohkem põllumehele kui seda oli eelmisel aastal,» sõnas Potissepp.

Eesti Põllumeeste Keskliidu asepresident Jaan Sõrra tõi välja, et 2010. aasta jaanuaris sai põllumees piima liitri eest neli krooni. 1. septembrist tõsteti see 4,60 peale. «Aasta keskmine piima hind liitri kohta on 4,25.»

Potissepp rõhutas, et piima hinna komponente arvutades tuleb tähele panna seda, et piima kokkuostu hind on ilma käibemaksuta, aga jaehind poeletil on koos käibemaksuga.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder märkis, et maksutõus on toiduainete hinna kujunemisel üks kõige stabiilsemad teguried. «Hinnakõikumisi ei saa kindlasti mitte mingil määral seostada maksutõusuga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles