Elering saab euroliidult Läti ühenduse ehitamiseks 112 miljonit

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgepingeliinid.
Kõrgepingeliinid. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Elering allkirjastas Euroopa Komisjoniga rahastamiskokkuleppe, millega Euroopa Liit rahastab Eesti-Läti kolmanda elektriühenduse ehitust 112 miljoni euro ulatuses.

Omafinantseeringu osa katab Elering vaidlusi tekitanud, kuid hästi toimiva Eesti-Läti piiriülese ülekandevõimsuse oksjoni tuludest, teatas ettevõte. Fondi on kogunenud ligikaudu 27 miljonit eurot. See summa katab ühenduse ehituseks vajaliku omafinantseeringu ja koos Euroopa Liidu toetusega ehitame kokku 172 miljoni eurosse ühenduse ilma tarbijale võrgutasu tõususurvet tekitamata,» ütles Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

Eesti-Läti kolmanda ühenduse moodustavad Harkust Sindini ja Kilingi-Nõmmelt Riiga kulgevad 330 kV kõrgepingeliinid. «Eesti-Läti kolmanda ühenduse ehitus on meile praegu üks elektrivõrgu arendamise prioriteetsemaid projekte. Lisaks Eesti elektrisüsteemile on ühendus tähtis ka kogu Baltimaade ühtse elektrituru edasise arendamise ning Mandri-Euroopa sünkroonalaga liitumise seisukohast,» ütles Veskimägi.

Eesti-Läti uus ühendus sai eelmise aasta augustis otsustamiseni jõudnud Euroopa energeetikavaldkonna ühishuvi projektide (PCI) rahastamisvoorus kõige kõrgema toetuse määra – 65 protsenti, mis annab Eleringi teatel tunnistust ühenduse vajalikkusest.

Eesti-Läti kolmanda ühenduse projekti Harku-Sindi liinil on praeguseks lõppenud viimased arutelud Harju ja Pärnu maakonnas. Pärnu maakonnas on planeering vastu võetud, septembris saab prognoositavalt paika lõplik trassivalik Harju maakonnas, samuti Lääne maakonnas Martna ja Kullamaa vallas. Kilingi-Nõmmelt Läti piirini kulgeva liinilõigu planeering on praeguseks vastu võetud ja saadetud järelvalvesse.

Järgmised sammud projekti arengus on hangete korraldamine ehitajate leidmiseks liinidele Harkust Sindini ja Kilingi-Nõmmelt Läti piirini. Hanked plaanib Elering välja kuulutada vastavalt septembris ja detsembris.

Harku-Sindi õhuliini pikkus on umbes 170 kilomeetrit. Trassile ehitatakse kahe- või kolmeahelaline õhuliin, millel paigaldatakse ühistele mastidele 330 kV ja 110 kV ahelad ning kiudoptiline piksekaitsetross. Kilingi-Nõmmelt Läti piirini kulgeb ligikaudu 14-kilomeetriline kõrgepingeliin.

Eesti-Läti kolmas ühendus tõstab riikidevahelist ülekandevõimsust ligikaudu 600 megavati võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles