Hiina ekspert: dollari devalveerimine on vältimatu

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks dollar
Üks dollar Foto: Wikipedia.org

Ameerika dollar astus riigi välisvõla suurenemisega jälle sammu kriisile lähemale, kinnitas Hiina panga endine nõunik Yu Yonding intervjuus China Securities Journalile.

Igasugune dollari tõus on ajutise iseloomuga ning valuuta devalveerimine on USA välisvõla kasvu tõttu möödapääsmatu, usub Yu.

«Selline võlatase on lihtsalt jube ning olukord halveneb iga päevaga. Ma usun, et oleme dollari kriisile jälle sammukese lähemale astunud,» vahendab k2kapital.com endise nõuniku sõnu.

Yu sõnutsi muretseb Hiina oma valuutareservide pärast, kaasa arvatud need, mis on investeeritud USA riigivõlakirjadesse, sest maailma suurima majanduse USA valuuta nõrgeneb.

USA Kongressi andmetel võib USA selle aasta eelarvepuudujääk ulatuda 1,3 triljoni dollarini ehk 1,9 protsendini riigi sisemajanduse kogutoodangust (SKT). Viimase 65 aasta jooksul on sellest kõrgem puudujääk olnud eelmisel aastal, ulatudes 9,9 protsendini SKTst.

Hiina on USA riigivõlakirjade suurim investor, vähendades investeeringuid eelmise aasta juulist tänavu juulini kümnendiku võrra 846,7 miljardi dollarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles