Võimalusel tuleks tööintervjuule minna järjekorras neljandana

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töövestlus
Töövestlus Foto: SCANPIX

Teadusajakirjas «Journal of Occupational and Organizational Psychology» avaldatud uuringu järgi saavad töövestlustel kõige rohkem tähelepanu need töötajad, keda intervjueeritakse järjekorras neljandana, kirjutab Business Insider.

Virginia osariigis asuva ülikooli Old Dominion University teadlased analüüsisid ülikooli karjäärikeskuses rohkem kui 600 vähemalt pool tundi kestnud tööintervjuud. Tulemustest leiti, et intervjueerijatelt sai kõige rohkem tähelepanu järjekorras neljas kandidaat.

Kuigi üldlevinud arvamuse järgi teevad tööandjad  otsuse kandidaadi sobivuse kohta tihtipeale juba intervjuu esimeste sekunditega, leiti uuringust, et esimese intervjueeritava puhul läheb otsuse langetamiseks umbes viis minutit, neljanda kandidaadini jõudes aga suureneb see aeg kaheksa minutini. Peale neljandat intervjuud hakkab otsustamise aeg aga uuesti kahanema.

Teadlaste hinnangul on selle põhjuseks asjaolu, et peale igat esimesele järgnevat intervjuud tuleb intervjueerijatel oma peas töödelda lisaks hetkel intervjueeritavat kandidaati puudutavale infole ka varasemaid kandidaate puudutavad teavet, et teha nende vahel võrdlusi. See tähendab, et lisainformatsiooni töötlemine võtab iga intervjuuga üha rohkem aega. Peale neljandat kandidaati muutub töödeldava info hulk aga liiga suureks ning intervjueerija hakkab alateadlikult vähendama töödeldava info hulka ja võrdlusprotsessi automatiseerima. Sellega väheneb aga ka aja hulk, mille jooksul on kandidaadil võimalik intervjueerijale muljet avaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles