Soome pruulijad: Soome kaotab viinaralliga 164 miljonit maksutulu

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome turistid Tallinnas alkoholi ostmas.
Soome turistid Tallinnas alkoholi ostmas. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Soome riik kaotab turistide toodava alkoholiga 164 miljonit eurot aktsiisi- ja käibemaksutulu aastas, selgub Soome õllepruulikodade tellitud uuringust.

Soomlased ostavad aastas 69 miljonit liitrit õlut välismaalt, näitab Soome pruulikodade ja karastusjoogitootjate liidu Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto tellitud uuring. Uuringu kohaselt ostab pool soomlastest õlut välismaalt, neist enamik Eestist, vahendab Kauppalehti.

Soomes on uuringu kohaselt Euroopa Liidu kõrgeimad maksud õllele, Soomest veel rohkem maksustab õlletootmist vaid ELi mittekuuluv Norra. Eestist on Soome maksud ligi viis korda suuremad, teatas Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto tegevjuht Elina Ussa.

Viinaralli on tuttav teistelegi riikidele. Rootslased käivad alkoholi toomas Taanist ja Saksamaalt, taanlased Saksamaalt, kus õlle maksustamine on Euroopa madalaimal tasemele, vaid üheksa eurosenti liitrilt. Suurbritannia elanikud viinarallitavad Prantsusmaal.

Uuring, mis käsitles ka teiste Põhjala riikide kogemust piiriülese kaubandusega, hindas Taani, Rootsi, Norra ja Soome aastaseks viinaralli tõttu saamata maksutuluks 400 miljonit eurot.

Samuti leiti uuringus, et alkoholi maksustamise tõstmine ei suurenda proportsionaalselt samas mahus riigitulu. Uuringus käsitletud ajavahemiku jooksul tõstis alkoholi maksustamise määra 17 riiki ning 15 riigis neist vähenes alkoholitööstuses töötavate inimeste arv.

«Makse tõstnud riikidest kaheksas maksutulud koguni vähenesid,» seisab uuringus. «Kaheksas riigis tulud suurenesid, kuid mitte samal määral kui tõusid maksud. Vaid ühes riigis suurenesid tulud sama palju kui maksud.»

Soomes tõsteti mullu alkoholi maksustamise määra 8,2 protsenti, aga maksutulu suurenes pruulijate liidu teatel vaid 4,4 protsenti võrreldes varasema aastaga.

«2014. aasta maksutõus on voolanud otse Eesti viinarallisse,» nentis Ussa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles