Soome magusamaks ei kõlba Euroopa Liidule

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maiustuste väljapanek Helsingi poes.
Maiustuste väljapanek Helsingi poes. Foto: Milla Takala / Lehtikuva

Euroopa Liit on teatanud, et Soome peab üle vaatama oma magusamaksu. Praeguse magusamaksuga maksustatakse ka sojatooteid, mis on komisjoni hinnangul ebaaus toetus Soome piimatootmisele.

Soja kuulub Soomes tollimaksuloetelus karastusjookide klassi, mis on maksustatav, samas kui piim on eraldi klassis ja maksuvaba, kirjutab Kauppalehti. Euroopa sojatööstus on komisjonile sellest ette kandnud, mispeale tegi komisjon Soomele ettekirjutuse.

Rahandusministeeriumi nõuniku Merja Sandelli sõnul ootab komisjon nüüd, et Soome parandaks olukorra ise. Põhimõtteliselt on Soomel kaks teed: kas lõpetada soja maksustamine või laiendada sama maks ka piimale. See viimane variant aga Kauppalehti hinnangul poliitilist tuge ilmselt ei leia, sest parasjagu kaalub valitsus hoopis, kuidas toetada Vene sanktsioonide all kannatavat Valiot ja teisi piimatöötlejaid.

Euroopa Komisjonile tegi eraldi kaebuse ka Soome toidu- ja joogitootjaid ühendav liit Elintarviketeollisuusliitto. Kaebuse sisu oli, et osa toiduaineid on ebaõiglaselt maksustatud. Näiteks jäätis ja maiustused kuuluvad magusamaksuga maksustamisele, aga küpsised ja muud magusad küpsetised mitte.

Kokku kogub Soome jäätisele, maiustustele ja karastusjookidele kehtestatud magusamaksuga riigieelarvesse tulu 250 miljonit eurot aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles