Lužkovi abikaasa andestamatu ämber

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene rikkurite esisaja ainus naine - Jelena Baturina
Vene rikkurite esisaja ainus naine - Jelena Baturina Foto: SCANPIX

Kui linnapea abikaasana Moskva kinnisvaraturul hiigelvaranduse soetanud Jelena Baturina oma meest kaitsta üritades Kremli vastu sõna võttis, oli ilmselt tegemist reaalsustaju kaotusega.

Moskva analüütikute ja ärimeeste sõnutsi seisneb Baturina surmapatt selles, et ta avalikult president Medvedevi ja peaminister Putini vahele kiilu lüüa üritas.

Nimelt väitis naine opositsioonilise ajakirja veergudel, et tema abikaasa Juri Lužkovi vastu käivitatud kampaania oli osa kahe liidri vahelisest võitlusest presidendiameti pärast alates aastast 2012.

«Ma usun, et seda kõike tehakse vaid ühe isiku – presidendi – huvides,» ütles ta Austrias viibides videolindi vahendusel ajakirjale New Times pärast seda, kui tema ja ta abikaasa vastu riigitelevisioonis ridamisi korruptsioonisüüdistusi oli esitatud.

Nii Lužkov kui Baturina on kõik süüdistused otsustavalt tagasi lükanud.

«Sellist asja ei oleks ta iial avalikult öelda tohtinud,» ütles üks anonüümsust palunud Moskva ärimees. Moskva poliitiline ladvik ja ärieliit ei räägi kunagi avalikult presidendi ja peaministri vaheliste hõõrumiste teemadel.

1991. aastal Lužkoviga abiellunud Baturina ehitas varasemalt plastmassämbreid tootnud vabrikust Inteko impeeriumi – linna suurima ehitus- ja kinnisvaraettevõtte.

Üks informeeritud Lääne pankur ütles: «Nüüd ei naudi Inteko enam linnapea toetust.»

Baturina peab väsimatut võitlust väidetega, et just tänu tema lähedastele suhetele linnapeaga õnnestus Intekol võita viimase kahe aastakümne jooksul Moskva suurimaid ehituslepinguid, sealhulgas munitsipaalehitusi ja grandioosseid kesklinna piirkonna ärikeskusi.

Lužkovi sõnutsi oli nende suhe Inteko arengule pigem takistuseks.

Baturina ja meeri varanduste väidetavalt sümbiootiline vahekord sattus rambivalgusse tänu mullu Londonis esitatud kohtuhagile.

Nimelt pöördus Londoni kohtusse Moskva kinnisvaramagnaat ja endine Londoni börsil noteeritud Sibir Energy omanik Šalva Tšigirinski, keda selleks sundisid tohutud võlad.

Tšigirinski väitis kohtus, et Baturina hoidis salaja enda käes 50 protsenti tema osalusest Sibir Energys ja kinnisvaraäris – vastutasuks abi eest «bürokraatlikes asjaajamistes».

Financial Timesi kasutuses oleva kirjaliku tunnistuse alusel väitis Tšigirinski advokaat, et tema klient sõlmis oma äri edendamiseks 1999. aastal Baturinaga partnersuhted, kuna «ilma selle naisterahva toetuseta ei õnnestunud Moskva linnas ükski suurem projekt».

Baturina eitas tookord süüdistusi.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles