Ross: oleksin hindade suhtes rahulikum kui 2008. aastal

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märten Ross.
Märten Ross. Foto: Peeter Langovits.

Eesti Panga asepresident Märten Ross ütles täna keskpanga sügisprognoosi tutvustades, et tema oleks erinevate maailmaturu hindade käitumise suhtes praegu rahulikum kui 2008. aastal, mil hinnad samuti märgatavalt kerkisid.


Rossi sõnul on viimasel ajal ärevust tekitanud erinevad hinnatõusud ning kellelegi pole enam saladuseks, et erinevate toorainete ning hinnad on maailmaturul sel aastal kasvanud, eriti just aasta teisel poolel.

Selle tulemusena on nii toiduained, metallid kui ka energia sel aastal kallimad kui mullu. «Kui toiduained on maailmas poole kallimad, mõjutab see ka meid ja sellega tuleb nõustuda, » märkis Ross.  

Samas rõhutas keskpanga asepresident, et hetkel pole energia, toiduainete ja metallide hinnad siiski kõrgemad kui 2008. aastal.

«Ma oleksin maailma hindade suhtes rahulikum kui 2008. aastal,» nentis Ross ning lisas, et hetkel pole välisriikides siiski väga suuri täiendavaid hinnatõusu põhjustajaid näha.

Ka euroalal olevat inflatsiooniootused suhteliselt normaalsed, jäädes kahe protsendi piiresse.

Samas viitas keskpanga asepresident ka kohalikule kaubandussektorile ning märkis, et kui kaupmehed peaksid toidukaupade hindu järsult kergitama, on neil oht sellega endale «pähe tulistada».

Rossi sõnul võivad taolised hinnatõusud kaupmeestele hiljem kätte maksta.

Kuigi keskpanga hinnangul võib inflatsioonitempo lähikuudel veel kiireneda, jääb pikemas perspektiivis inflatsioon siiski madalamaks.

Osaliselt on hindade kallinemine tema kinnitusel tänavu teisel poolaastal tingitud ka sellest, et eelmisel aastal samal ajal oli võrdlusbaas suhteliselt madal.

Keskpanga prognoosi kohaselt jääb inflatsioon tänavu 2,4 ning järgmisel aastal 2,7 protsendi tasemele.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles