Venemaa: sanktsioonide kriitikud saavad esimesena eksportida

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene päritolu lihatooted Moskva kaupluse vitriinis.
Valgevene päritolu lihatooted Moskva kaupluse vitriinis. Foto: Zurab Dzhavakhadze / TASS

Moskva vastaste sanktsioonide suurimad kriitikud Euroopa Liidus Kreeka, Küpros ja Ungari on esimesed riigid, kelle eksport Venemaale taastatakse kui olukord paraneb, kirjutab EU Observer.

Sellest teatas eile Moskvas pressikonverentsil Vene toiduohutuse järelevalveameti Rosselkhoznadzor juht Sergei Dankvert.

Dankverti sõnul kvalifitseerub pärast ameti inspektsioone 20 ettevõtte toodang, kellest 15 on Ungarist, Venemaale eksportima.

Ta märkis ka, et Venemaa teeks enamatki, aga teema on poliitikast varjutatud. «On palju olnud juttu Poola õunade saatusest. Ausalt, Venemaa ei pruugi olla nende ekspordi vastu. See otsus tuleks teha individuaalsel alusel kahe riigi vahel kokku leppides. Aga ka kõige väiksema katse puhul Poolaga kontakti saamiseks süüdistatakse meie riiki Euroopa riikide lõhestamises,» rääkis Dankvert.

Moskva sanktsioonid Euroopa Liidus toodetud toidule kehtestati mullu, need lõpevad 7. augustil. ELi sanktsioonid Venemaa suhtes lõppevad juulis, kui varem ei otsustata nende pikendamist.

Dankvert märkis, et minimaalse hinnangu kohaselt on Vene vastusanktsioonid toonud Euroopa eksportijatele 3,5 miljardit dollarit otsest kahju. Ta lisas, et Venemaa on suurendanud juustu ja teiste piimatoodete ning mereandide importi Aasiast, Lõuna-Ameerikast ja Põhja-Aafrikast. ««Keelatud toidud» on puudunud meie riiuleilt peaaegu aasta ja kuidagi oleme hakkama saanud,» ütles Rosselkhoznadzori juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles