Kuidas alamakstuna töövestlusel oma palganumbrist rääkida?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töövestlus
Töövestlus Foto: SCANPIX

Töövestlusel oma väärtuse tõestamine on pea alati stressirikas tegevus. Veelgi raskemaks võib teha olukorra aga see, kui intervjueerija esitab küsimusi sinu palganumbri kohta ning sa tunned end praegusel töökohal alamakstuna ja -väärtustatuna. Business Insider annab nõu, kuidas sellistest situatsioonidest auga välja tulla.

Seejuures on täiesti võimalik, et just madal palk on põhjuseks, miks sa otsustasid töökohta vahetada.

Oma praegusest palgast rääkides ei tohiks siiski seda üle tähtsustada - sinu uus töökoht ja tööandja on eelmisest töökohast ja tööandjast alati erinevad ning uus tööandja ei pruugi su eelmist palganumbrit väga oluliseks pidada.

Samas, kuna selliseid küsimusi siiski esitatakse, tuleks nendeks ka valmistunud olla.

Selleks tuleks järgida viite nõuannet:

Tea oma väärtust

Enne töövestlust tuleks välja uurida, kui suur on sinu turuväärtus - näiteks, kui palju maksavad ettevõtte konkurendid sama töö eest. See aitab sul defineerida enda jaoks realistlikud piirid ning vältida edasist alamakstuna töötamist.

Väldi otsest numbrit kuni konkreetse tööpakkumiseni

Seni, kui sulle pole selget tööpakkumist tehtud, pole vaja oma senist palganumbrit välja öelda. Tõelised palgaläbirääkimised peaks algama alles peale seda. Kuni pakkumist laual ei ole, võib öelda, et «olen paindlik» või «avatud». Kui potentsiaalne tööandja on oma küsimusega siiski järjekindel, tuleks talt uurida, millise palgaskaalaga on ta arvestanud. Näiteks on heaks vastuseks: «See töö on minu senisest tööst väga erinev ning oma eelmises töökohas oli mul lisaks palgale ka erinevad kompensatsiooniprogrammid ja lisahüved. Kui te ütlete mulle, millise palgaga olete selle positsiooni puhul arvestanud, saan ma öelda, kas see on vahemikus, millega ma rahul olen.»

Rõhuta oma funktsiooni, mitte palka

Kui sinu praeguse töökoha nimetus ei kata tegelikult kõiki sinu kohustusi (mis on tihti seotud alamaksmisega), tuleks seda ka töövestluse käigus selgitada. Kindlasti ära unusta rõhutada oma seniseid tööalaseid saavutusi, tuues välja, kui palju käivet oled sa ettevõttele juurde toonud või kulusid kokku hoidnud.

Räägi palgavahemikust, mitte konkreetsest numbrist

Kui intervjueerija käib praeguse palga suuruse avaldamisega peale, tuleks konkreetse numbri asemel anda palgavahemik, rõhudes seejuures suunas, millega sa ise rahul oleksid. Kunagi ei tohi välja käia palganumbrit, mida sa ise pole tegelikult nõus aktsepteerima.

Jää positiivseks

Kogu vestluse käigus tuleks hoiduda negatiivsusest ja keskenduda mineviku asemel tulevikule. Kindlasti ei tohi tuua vabandusi ega rääkida halvasti oma eelmisest tööandjast või ülemusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles