Vihased Euroopa töötajad tulevad tänavatele

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei püüdis täna hommikul Madridis protestijaid takistada.
Politsei püüdis täna hommikul Madridis protestijaid takistada. Foto: SCANPIX

Ametiühingud loodavad, et täna koguneb Brüsselis ligi 100 000 töötajat 30 Euroopa riigist marsile valitsuste säästumeetmete vastu, protestiaktsioonid toimuvad ka teistes pealinnades.


Eesti ametiühingute keskliidu juht Harri Taliga ütles, et temale teadaolevalt võtab marsist osa ka eestlasi.

Euroopa Ametiühingute Föderatsiooni sõnul võib pärastlõunal Euroopa Liidu institutsioonidest mööda liikuv marss kujuneda Belgia pealinna viimaste aastate suurimaks protestiks, vahendasid välisagentuurid.

Protestid leiavad aset ka Hispaanias, Kreekas, Poolas Itaalias, Lätis, Iirimaal ning Serbias. Näiteks Hispaanias on alanud 24-tunnine üldstreik ning alates keskööst on pealinna Madridi bussi- ja metroojaamade juures toimunud suured piketid.

Töötajad väljendavad protestiaktsioonidega oma viha eelarvekärbete vastu, mis suurendavad niigi kõrget töötust ja võivad nende sõnul viia Euroopa taas majanduslangusesse. Kui valitsuste poliitika ei muutu, siis saavad töötajatest suurimad ohvrid kriisis, mille vallandasid pankurid ja kauplejad, kellest paljud on saanud eluspüsimiseks suurt valitsuse abi, väidavad ametiühingud.

Pärast marssi kohtuvad ametiühingute juhid Euroopa Komisjoni esimehe José Manuel Barroso ja ELi praeguse eesistuja Belgia peaministri Yves Leterme’iga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles