Islandi ekspeaminister võetakse vastutusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi peaminister Geir Haarde.
Islandi peaminister Geir Haarde. Foto: Reuters / Scanpix

Islandi parlament nõuab endise peaministri Geir Haarde vastutuselevõtmist hooletuse eest riiki 2008. aastal laastanud pangakriisis.

Tegemist on esimese konkreetse sammuga süüdistuse esitamise suunas juhtivale poliitikule.

Parlamendi otsusele sillutas teed erikomisjoni «tõeraport», milles süüdistati poliitikuid ja regulaatoreid raskes hooletuses pangandussektori kontrollimisel selle kokkuvarisemisele eelnenud ajaperioodil.

Eilse parlamendihääletuse tulemusena võib Haardest saada esimene Islandi liider, kes astub 1905. aastal asutatud konstitutsioonikohtu ette. Karistus kuritegeliku hooletuse eest võib olla rahatrahv või vabadusekaotus kuni kaheks aastaks.

Debatt Islandi parlamendis kujunes tuliseks ja emotsiooniderohkeks. Otsus Haarde kohtu ette kutsuda võeti vastu häälteenamusega 33 poolt ja 30 vastu.

Haarde sai peaministriks aastal 2006 ja asus juhtima parempoolset valitsust. Antud ajaperioodi langes Islandi pangandussektori tohutu tõus, mille tulemusena pankade varad lõpuks sisemajanduse kogutoodangust 10 korda suuremaks kujunesid.

Võimult tagandati Haarde 2009. aastal pärast Islandi kolme suurima panga Landsbanki, Kaupthingi ja Glitniri sunniviisilist riigistamist, mille tulemusena 320 000 elanikuga saareriik miljardeid dollareid võlgu jäi.

Islandi pangandussektori krahh kujutas endast ühte globaalse finantskriisi dramaatilisemaid episoode, mis leidis aset vähem kui kuu aega pärast Lehman Brothersi pankrotti ja süvendas veelgi turgudel vallandunud paanikat.

Pingeline hääletus peegeldab aga ilmekalt parlamendi lõhestatust antud küsimuses. Haarde Iseseisvuspartei liikmed võitlesid süüdistuse esitamise vastu «viimase hingetõmbeni».

Süüdistuse esitamise poolt hääletas aga enamik valitsevaid sotsdemokraate ja vasakpoolseid rohelisi, kuigi praegune peaminister Johanna Sigurdardottir võttis sõna ekspeaministri kaitseks.

Endiste rahandus-, ettevõtlus- ja välisministrite kohtu ette kutsumist parlament aga ei pooldanud.

Kriminaaluurimine on juba käimas kokkuvarisenud pankade ja nende endiste bosside suhtes. Mitmed endised pankurid on üle kuulatud ja ajutiselt ka vahi all viibinud, süüdistusi veel esitatud ei ole.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles