Rootsi pangad said rahapesu vastaste reeglite rikkumise eest miljoneid trahvi

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordea peakorter Stockholmis.
Nordea peakorter Stockholmis. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix / Scanpix Sweden

Rootsi finantsinspektsioon Finansinpektionen trahvis Nordeat 50 miljoni Rootsi krooni (5,3 miljonit eurot) ja Handelsbankenit 35 miljoni krooniga (3,7 miljonit eurot) selle eest, et pankade rahapesu vastases tegevuses oli tõsiseid puudujääke.

On suur tõenäosus, et kui musta raha pesevad inimesed või terroristide finantseerijad Nordea panga kaudu oma raha liigutasid, toimus see ilma, et pank oleks seda suutnud avastada, teatas Finansinpektionen.

Finantsinspektsiooni teatel pole Nordea vastanud rahapesu vastastele reeglitele aastaid. Pank pole hinnanud oma kliendigruppide riske ega pole tihti teadlik olnud, et tal on tegelikult kõrge riskiga kliente.

Samal ajal pole pank suutnud teha ka rutiinset kontrolli riskantsete klientide tehingute üle ja automaatne tehingute kontrolli süsteem on ajast ja arust, märkis Finansinpektionen.

Nordea sai rahapesu vastaste reeglite rikkumise pärast trahvi juba kaks aastat tagasi, toonased rikkumised olid teist laadi. Kuna aga pangal on jätkuvalt rahapesu teemal probleeme, otsustas Finansinpektionen trahvida teda maksimaalse trahvimääraga, 50 miljoni Rootsi krooniga.

Sarnaste puuduste tõttu sai trahvi ka teine Rootsi finantsasutus, Handelsbanken.

Finansinpektioneni teatel pestakse Rootsi pankade kaudu aastas puhtaks ligikaudu 100 miljonit Rootsi krooni musta raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles