Kontsentreeritud piima eksport Leetu on enam kui sajakordistunud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Silvi Lukjanov

Kontsentreeritud piima eksport Leetu on enam kui sajakordistunud, ent hind on seitse korda madalam kui aasta tagasi.

2014. aasta esimese seitsme kuuga lähetati Eestist Leetu 1204 tonni kontsentreeritud ehk vähendatud veesisaldusega (nt. kondenspiim, piima- ja koorepulber, piimakontsentraat, hermeetilises pakendis imikupiim) piima, mille keskmine tonnihind oli 1073 eurot.

Pärast Venemaa kehtestatud sanktsioone kasvas eksport oluliselt – sanktsioonidele järgneva viie kuuga eksporditi Eestist Leetu 20 115 tonni kontsentreeritud piima, kuid tonnihind langes 54 protsenti ja maksis 490 eurot, seisab statistikablogis.

2015. aasta esimeses kvartalis on Leetu eksporditud kontsentreeritud piima kogus võrreldes möödunud aasta esimese kvartaliga kasvanud 129 korda. Kui 2014. aasta esimeses kvartalis eksporditi Leetu 74 tonni kontsentreeritud piima, siis 2015. aasta esimeses kvartalis 9533 tonni.

Vastupidises liikumises on tonni eest saadud hind, mis on langenud ligi seitse korda – kui 2014. aasta esimeses kvartalis maksti kontsentreeritud piima tonni eest 3121 eurot, siis 2015. aasta esimeses kvartalis 468 eurot.

Statistikaameti andmetel eksporditi 2015. aasta esimeses kvartalis Eesti päritolu piima ja piimatooteid 58 300 tonni, kokku 31,2 miljoni euro eest. Võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga on eksporditud piima ja piimatoodete kogus vähenenud 17 protsenti ning rahaline väärtus 38 protsenti.

Peamised sihtriigid, kuhu piima ja rõõska koort eksporditakse, on Leedu ja Läti. Lisaks on väiksemaid koguseid lähetatud ka Soome, Hollandisse, Norra ja Venemaale, millest viimasesse on viidud laktoosivaba rõõska koort, mis ei ole sanktsioonide all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles