DNB: Eesti majanduskasv jõuab Lätile-Leedule järele

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra panga DNB kontor Riias.
Norra panga DNB kontor Riias. Foto: Ints Kalnins / Reuters

Eesti naabritega võrreldes veidi aeglasem majanduskasv peaks järgnevatel aastatel stabiilselt kiirenema, jõudes Läti ja Leeduga samale pulgale 2017. aastaks, prognoosib DNB.

Selleks aastaks ennustab DNB Eestile 2,2, Lätile 2,8 ja Leedule 2,6 protsendi suurust majanduskasvu. Eurotsooni keskmine majanduskasv peaks panga hinnangul jääma 1,2 protsendi juurde.

DNB ennustab hoogsamat, 4 protsendini ulatuvat majanduskasvu Balti riikidele 2017. aastaks, mil ka Eesti naabrite kasvutempole taas järele jõudma peaks.

«Balti riikide majanduskasvu veab endiselt sisetarbimine, sest tõusvad palgad ja langevad intressimäärad on tarbijate kulutusi suurendanud,» ütles DNB Panga finantsjuht Meelis Paakspuu. Majapidamiste kulutused suurenesid Eestis eelmisel aastal 4,6 protsendi võrra ning seda eriti teisel poolaastal.

Eesti eelmise aasta viimase kvartali töötuse määr oli kuue aasta madalaim, langedes 6,6 protsendini. «Madalama töötuse põhjuseks on kasvav nõudlus tööjõu järele, kuid samas ka ebasoodsad demograafilised trendid ja aeglaselt pidurduv väljaränne,» sõnas Paakspuu. Läti ja Leedu töötuse näitaja jääb sel aastal eeldatavalt veel 9 protsendi juurde, kuid peaks järgmistel aastatel jätkama senist langustrendi.

Keskmise palga kasvu ennustab DNB kõigis kolmes Balti riigis tänavuseks neli, järgmiseks aastaks viis protsenti. «Kuigi stabiilne palgakasv suurendab majapidamiste kindlustunnet, on sellel negatiivsed tagajärjed konkurentsivõime vähenemise näol, sest palgatõusuga ei ole kaasnenud samaväärset  tootlikkuse kasvu,» sõnas Paakspuu.

DNB prognoosi järgi jääb Balti riikide majandust tänu palkade kasvule ka edaspidi vedama suurenenud sisenõudlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles