Eesti majandus on stabiilsuselt piirkonna parimate seas

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits/Postimees

PricewaterhouseCoopers’i (PwC)  regionaalsest uuringust selgub, et Kesk- ja Ida-Euroopa majandus on taastumas, ent on endiselt riskidele avatud. Samas on Eesti majandus stabiilsuselt piirkonna parimate seas.


Uuringu kohaselt on Eesti 15 riigi võrdluses majanduse stabiilsuselt heal 5.-6. kohal. Parimas seisus on Tšehhi, Slovakkia ja Venemaa, riskidele kõige avatumad on Läti ja Leedu majandused.

Septembri keskel Krynica Zdroj’s (Poola) peetud Kesk- ja Ida-Euroopa majandusfoorumil avaldatud PwC raport tõdeb, et ehkki globaalse finantskriisi madalpunkt on ületatud, jäävad majanduslanguse järelmõjud piirkonna riike mõjutama veel pikaks ajaks.

Võimalik majanduskasvu aeglustumine Lääne-Euroopas üheskoos investorite usalduse kahanemisega nn uue Euroopa turgude vastu võib muuta piirkonna riigid uuele kriisile äärmiselt haavatavaks.

Kesk- ja Ida-Euroopa riikide pärsitud majanduskasv, vähenenud maksulaekumised, eelarvedefitsiit ning kasvav võlakoorem moodustavad ohtliku kombinatsiooni, mis globaalsete finantsturgude võimalike uute ebastabiilsuste korral võib kaasa tuua Kreeka-stsenaariumi kordumise ka Kesk- ja Ida-Euroopas.

Hinnates piirkonna riike tulevikus ees ootavaid ohtusid ja riske, paigutavad uuringu autorid Eesti üheskoos Tšehhi, Slovakkia, Venemaa, Poola ja Sloveeniaga kõige kindlama majanduspositsiooniga riikide hulka.

Kõige riskantsemaks ning haavatavamaks võimalikele ohtudele peetakse Läti majandust, järgnevad Leedu, Ukraina ja Valgevene.

Eesti tugevustena kirjeldatakse raportis meie tasakaalus riigieelarvet, peatset liitumist eurotsooniga, kõrget krediidireitingut ning head ettevõtluskliimat, probleemseimaks valdkonnaks on erasektori kõrge võlakoormus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles