Paavst plaanib kapitalismi põhjavat kõnet USA kongressis

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus
Paavst Franciscus Foto: SCANPIX

Suurde poliitikasse siirdunud Rooma paavst Franciscus kavatseb septembris USA kongressi ees kapitalismi hukka mõista.

Nagu selgitas paavsti lähedane nõuandja ja samuti Ladina-Ameerika päritolu kardinal Oscar Andres Rodrigues Maradiaga (72), ei kavatse Franciscus kõneleda «kui süsteemi või kultuuri vaenlane».

Pigem võtab paavst ikka sõna «kui karjane, kes maailma paremaks tahab muuta,» selgitas kardinal Maradiaga Bloomberg Businessile antud intervjuus.

Katoliiklaste liiidriks valituna võttis Franciscus (78) alandliku joone ja asus elama tagasihoidlikku residentsi. Poliitikas on mehe agenda aga ülimalt ambitsioonikas, kattes laia spektrumit alates kliimamuutustest kuni vara võrdsema jagamiseni maailma elanike vahel.

Kardinal Maradiaga hinnangul on vabaturu seaduste eesmärgiks «toota võimalikult suurt kasumit võimalikult väheste kuludega».

«Muutust on vaja, mis teeks kapitalismi humaansemaks. Sest muidu kasvab ebavõrdsus edasi ja ebavõrdsus sünnitab vägivalda, frustratsiooni, valu ja eriliselt igasugust ebakindlust.»

Ajakirjanduses on paavsti nimetatud marksistiks, mida kirikujuht ise eitab. Samas rõhutas ta mullu detsembris Itaalia ajalehele La Stampa antud intervjuus, et on «oma elus kohanud paljusid marksiste, kes on head inimesed.»

Harvardi ülikooli professor Lant Pritchett kirjutas paavsti seisukohti kommenteerides Bloomberg View veergudel, et «teiste edu pahakspanemine on patt».

19.-22. septembril viibib Franciscus Kuubal. Sealt edasi reisib paavst Washingtoni, kus kohtub Valges Majas president Barack Obamaga. Eelviimane peatus turneel enne Philadelphiat on New York, kus paavst peab kõne ÜRO Peaassamblees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles