Iraan: viiruse läkitasid välismaised valitsused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutid.
Arvutid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Iraani valitsuse teatel on nende arvutisüsteeme kahjustanud viiruse läkitanud välisriikide valitsused, eesmärgiga õõnestada riigi tuumaambitsioone.

Samal ajal, kui ka Lääne valitsused ise Stuxneti pahavara algupära ja mõju uurimisega tegelevad, rõhutas kõrge Iraani valitsusametnik eile, et tegemist on ülimalt keeruka viirusega, mis on nakatanud vähemalt 30 000 IP-aadressi.

«Arvutiussi olemusest selgub, et tavaliste häkkeritega siin kindlasti tegemist ei ole,» ütles Iraani infotehnoloogia keskuse juhataja asetäitja Hamid Alipour. «Pigem on autoriteks terve organisatsioonide ja riikide rühmitus.»

Ühtegi konkreetset riiki Alipour ei nimetanud. Mõned Lääne luureeksperdid usuvad aga, et tegemist võis olla Iisraelist lähtunud rünnakuga. Iisraeli võimeid ja võimalusi kübersõja vallas hinnatakse kõrgeks.

Iraan kummutab jätkuvalt kuuldusi, nagu oleks viirus kahjustanud nende tuumaelektrijaama Bushehris. Lääne eksperte huvitab aga pigem, kas viirus mõjutas uraani rikastamise objekti Natanzis.

Rahvusvahelise Strateegiliste Uuringute Instituudi ekspert Mark Fitzpatrick ütles, et Bushehri poleks mõtet rünnata, kuna tegemist on tsiviilreaktoriga, mis valitsustele peavalu ei valmista.

Natanzi tehas, kus Iraan uraani rikastab, oleks küberrünnaku ees aga üsna kaitsetu. «Natanzi tsentrifuugide kaskaadid kujutavad endast keerukat operatsiooni, mille juhtimiseks kasutatakse arvutiprogramme. Nii et mina ei imestaks, kui rünnak oli sihitud pigem sinna,» ütles Fitzpatsick.

Fitzpatricku sõnutsi võib minna tükk aega, enne kui selgub, kas Natanz on kahjustatud või mitte. «Natanzis on probleeme aga niivõrd palju, et kui tehast tõesti puuk tabas, siis ei pruugi seda otsekohe märgatagi.»

USA ametnikud usuvad, et Iraani tuumaprogrammi on tabanud terve rida tehnilisi viperusi, mis tööd tunduvalt on aeglustanud.

«Probleemide tõttu neil asjad praegu eriti ei liigu,» ütles üks valitsusametnik. «See ei tähenda, et me võiksime võtta asja rahulikult, aga veidi aega on võidetud.»

Selle asemel, et programmiga tempokalt edasi minna, on Iraan juba pikemat aega tootnud madalrikastatud uraani ligikaudu 100 kilogrammi kuus. Rahvusvahelise Tuumaagentuuri andmetel on rivist välja langenud terve rida tsentrifuuge.

Iraan kasutab vanamoelisi tsentrifuuge, uute ja efektiivsemate versioonide kasutuselevõtt pole seni õnnestunud.

«Nad töötavad küll uue põlvkonna tsentrifuugide kallal, kuid töökindlat masinat nad minu teada veel välja mõelda pole suutnud,» ütles USA valitsusametnik.

Iraan on kuulutanud, et ehitab kokku 10 uut uraani rikastamise tehast. Ehitustöid pole aga siiamaani alustatud, ühtegi uut tsentrifuugi ei ole paigaldatud ka salastatud ja hiljuti avastatud tehasesse Qomis.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles