Admiral hoiatab ummikute eest allveelaevaliikluses

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa ja Rootsi allveelaevad NATO õppusel Dynamic Mongoose Norra rannavetes.
Saksa ja Rootsi allveelaevad NATO õppusel Dynamic Mongoose Norra rannavetes. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Maailma mered ja ookeanid kubisevad üha enam igas suuruses mehitatud ja mehitamata allveelaevadest. USA kontradmiral William Merz hoiatab, et õnnetuste vältimiseks on liiklust tarvis kontrollida.

«Allveelaevastikku või midagi sellega võrreldavat omavad 25-30 riiki,» ütles kontradmiral Merz eile Bloomberg Businessi reporterile. «Vilumus [neid juhtida] on väga erineval tasemel. See on, nagu tuleks karjatada 747eid ja Cessnasid samas piirkonnas.»

Väga tihedaks on allveelaevaliiklus kujunemas Vaikse ookeani läänerannikul, kus neid lisaks Jaapanile, Lõuna-Koreale, Indiale ja Hiinale ujutavad paljuski pelgalt rahvusliku prestiiži huvides ka näiteks Vietnam ja Indoneesia.

Tulemus meenutab «lennujuhtimiseta lennuliiklust,» kurtis kontradmiral Merz. Ta rõhutas, et tarvis oleks mingisugust tehnoloogilist lahendust, kuid hoiatas samas, et mistahes globaalne juhtimissüsteem oleks loomulikult vastukarva allveelaevadele, mille eesmärk on märkamatult luurata.

Eriliselt hoiatas kontradmiral mehitamata allveelaevade laine eest, mis on paljude riikide jaoks «palju taskukohasem variant, kui mehitada allveelaevu ja meeskondi välja õpetada.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles