Kahe Rootsi tuumajaama sulgemine võib ka Eestis tõsta elektrihindu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi suurim tuumaelektrijaam Ringhalsis, mis kuulub riigifirmale Vattenfall.
Rootsi suurim tuumaelektrijaam Ringhalsis, mis kuulub riigifirmale Vattenfall. Foto: Vattenfall

Kahe Rootsi tuumajaama sulgemine kõrvaldab Nord Pool Spoti (NPS) turult 1,75 gigavatti elektrivõimsust; kuna aastas toodavad jaamad umbes 10 teravatt-tundi elektrienergiat, mis on rohkem kui kogu Eesti aastane elektrivajadus, on sellest oodata ka Eestis elektrihindade tõusu.

Kui esialgu planeeriti Rootsi vanimad tuumajaamad Ringhals 1 ja 2 sulgeda 2025. aasta paiku, siis uute plaanide kohaselt juhtub see juba aastatel 2018–2020, kirjutab Eesti Energia energiaturu ülevaates.

Langenud elektrihindade ja tõusvate kulude kontekstis ei ole Vattenfallil enam majanduslikult mõistlik tuumajaamasid töös hoida. Firma sõnul pakuvad veel mõnda aega madalate hindade eest kaitset varasemad tulevikutehingud, kuid need lepingud saavad peagi läbi. Jaamade sulgemine toob kaasa selle, et Vattenfall likvideerib tuhatkond töökohta.

Tuumajaamade sulgemise ja lisanduvate merekaablite tõttu ootab NPSi turupiirkonda tõenäoliselt ees hinnatõus. Norras tegutseva konsulteerimisfirma THEMA hinnangul võib juba ainult kahe Rootsi tuumajaama sulgemine tõsta NPSi keskmist turuhinda 3 euro võrra megavatt-tunnist.

Rootsi riiklik energiafirma Vattenfall teatas aprilli lõpus, et kuna NPS langenud hinnad on andnud energiafirmale rahaliselt tugevasti tunda, tuuakse kahe tuumajaama sulgemine kavandatust varasemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles