Tänasest e-residentsuse jaoks enam Eestisse tulema ei pea

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti esimene e-resident Edward Lucas.
Eesti esimene e-resident Edward Lucas. Foto: Liis Treimann

Täna käivitus e-Residentsuse taotlemise portaal aadressil e-resident.gov.ee, mis lubab ükskõik kust maailmas saata avalduse digitaalse identiteedi programmiga liitumiseks. e-Residentsus on maailma esimese digitaalne identiteet, millel on valitsuse tugi.

Eesti e-Residendid võivad asutada interneti kaudu ettevõtte, teha e-panganduse tehinguid, saada ligipääsu rahvusvahelistele makseteenuste pakkujatele, esitada tuludeklaratsiooni elektrooniliselt, kaugjuhtida ettevõtet ning digitaalselt allkirjastada dokumente ja lepinguid, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium. 

Enne tänast oli e-Residentsuse taotlemise portaal kinnises testfaasis, kus katsetati põhjalikult portaali turvalisust ja kasutatavust. Nüüd käivitus avalik portaal, kus igaüks maailmas võib taotleda e-Residentsust. Programmi arendamine jätkub ja mõned ettevõtte elektroonilise asutamise etapid, nagu näiteks pangakonto avamine, eeldavad käiku Eestisse.

e-Residendid saavad digi-ID kätte ühes maailma 34 riigist, kus Eestil on saatkond või konsulaat või siis Politsei- ja Piirivalveameti teeninduspunktist Eestis. Taotlemise protseduur kestab keskmiselt üks kuu, alates taotluse esitamisest veebi teel kuni e-Residendi digi-ID kättesaamiseni.

Hetkel on kokku üle 1500 e-Residendi 73 maailma riigist, kes osalesid testperioodil, mil taotlemiseks tuli külastada Eesti politseid kahel korral. Rohkem kui üle poole e-Residentidest on naaberriikidest: Soomest (34 protsenti), Venemaalt (15), Ukrainast (6), Lätist (6) ja USAst (3,5), kellele järgnevad väikese vahega Saksamaa, Ühendkuningriik, Leedu ja Itaalia. Enam kui 18 000 potentsiaalset e-Residenti on tellinud programmi infokirja.

e-Residentsus ei anna kodakondsust, maksuresidentsust, elamisluba ja Eestisse või Euroopa Liitu sisenemise luba. e-Residendi digi-ID ei ole füüsiline isikut tõendav või reisidokument ja sellel ei ole fotot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles