Ligi 20 inimest on e-residentsuse saanud Eestilt tunnustuseks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskel majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Taavi Kotka
Keskel majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Taavi Kotka Foto: Erik Prozes

Kui näiteks Jaapani peaminister Shinzo Abe sai e-residentsuse avaldust täitmata, siis sarnase au osaliseks on saanud veel ligi 20 inimest. 

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Taavi Kotka ütles, et tuntud inimestele e-residentsuse andmiseks pole vaja nende isikut sõrmejälgedega ega muudmoodi tuvastada. «Me ei võta Abe ega (USA presidendi Barack – toim) Obama sõrmejägi. Nad on tuntud,» selgitas Kotka. Otsuse e-residentsuse kinkimiseks teeb siseminister.

«Tänaseks on selliseid Eesti Vabariigi initsiatiivil välja antud e-residendi digi-ID kaarte ligi 20,» ütles siseministeeriumi kommunikatsiooniosakonna juht Tex Vertmann säärasel moel e-residendiks saanute kohta. Ta märkis, et tegu on Eesti-poolse tunnustuse või hea tahte avaldusega. 

Esimene sellisel moel e-residendiks saanu oli Economisti kolumnist Edward Lucas, lisandunud on teiste seas näiteks Steve Jürvetson ja Tim Draper (riskikapitalifirma Draper Fisher Jurvetson (DFJ) partnerid ja juhid), Jaapani peaminister Shinzō Abe ja Euroopa Liidu sisevolinik Dimitrios Avramopoulus.

Kotka selgitas, et Abe e-residendiks tegemise puhul ei kasutatud tagaust, sest seaduses on kirjas, et sõrmejägi ei pea küsima. Ainuke raske asi Jaapani peaministrile e-residentsuse andmise puhul oli, et Eesti ametnik peab selle üle andma, sest dokumendiga käivad kaasas ka isiku tuvastamiseks mõeldud PIN-koodid.  

«Kaardi saaja tingimustele vastavust kontrollitakse tavapärases korras ning dokument ise on täpselt samade funktsionaalsustega nagu tavakorras saadud e-residendi digi-ID,» märkis Vertmann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles