Eesti majandus tegi esimeses kvartalis väikese tõusu

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esialgsetel andmetel kasvas majandus esimeses kvartalis veidi üle ühe protsendi.
Esialgsetel andmetel kasvas majandus esimeses kvartalis veidi üle ühe protsendi. Foto: SCANPIX

Statistikaameti andmetel suurenes Eesti sisemajanduse koguprodukt (SKP) tänavuse aasta esimeses kvartalis võrreldes möödunud aasta esimese kvartaliga esialgsetel andmetel 1,2 protsenti.

Sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud SKP kahanes 2015. aasta I kvartalis eelmise kvartaliga võrreldes 0,3 protsenti ja kasvas võrreldes 2014. aasta I kvartaliga 1,8 protsenti.

Esialgsetel andmetel panustas I kvartalis majanduse kasvu enim töötlev tööstus, peamiselt elektroonikaseadmete, mineraalsete toodete tootmise ja puidutöötlemise toel. Töötleva tööstuse lisandväärtus sõltub olulisel määral toodangu väljaveost. Kogumajanduse kaupade väljavedu suurenes I kvartalis hinnamõjusid arvesse võttes kolm protsenti peamiselt elektroonikakaupade ja mineraalsete toodete ekspordi kasvu toel. Samal ajal suurenes kogumajanduse kaupade sissevedu üks protsent.

I kvartalis mõjutasid SKP kasvu oluliselt ka neto-tootemaksud. Jooksevhindades suurenes käibemaksu ning kütuse- ja tubakaaktsiisi laekumine, samas laekus alkoholiaktsiisi eelmise aasta I kvartaliga võrreldes vähem. Ühtlasi vähenesid ka subsiidiumite väljamaksed.

2015. aasta I kvartalis pidurdas Eesti majanduskasvu enim transpordi tegevusala lisandväärtuse vähenemine.

Ainult tootmise meetodil koostatava majanduskasvu esialgse hinnangu arvutuste aluseks on maksu- ja yolliameti käibedeklaratsioonide põhjal laekunud info ja statistikaameti statistikatööde andmed. Seetõttu võib esialgne hinnang erineda SKP täpsustatud näitajast, mis koostatakse kvartali andmete põhjal tarbimise, tootmise ja sissetulekute meetodil, teatas stastikaameti pressiesindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles