Elering: madal elektrihind ohustab pikaajalist elektrivarustuskindlust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.
Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul on eelkõige taastuvenergia subsiidiumitega kunstlikult madalale viidud elektrihind ohuks pikaajalisele elektrivarustuskindlusele, kuna pärsib uute vajalike investeeringute tegemist ja võib halvimal juhul viia ka osade elektrijaamade sulgemiseni.

«Odav elektrihind on majandusele hea. Kuid lisaks hinnale on oluline tagada majandusarenguks ka pikaajaline elektrivarustuskindlus. Subsiidiumidega eelkõige taastuvenergia tootmisele kunstlikult madalale viidud elektrihind seab kahtluse alla uute tavapäraste elektrijaamade ehituse, mis aga elektrisüsteemi tõrgeteta toimimiseks igal ajahetkel on tänase tehnoloogia arengu juures veel vajalikud,» rääkis Veskimägi BNS-ile.

Ta lisas, et muidu juhul võib tekkida olukord, kus energiat aasta keskmisena on küll, aga konkreetsel ajahetkel puudub vajalik võimsus tarbimise katmiseks. Hetkel mõeldakse Euroopas ühe tõsisemalt elektrituru korralduse muutmisele toomaks sisse võimsuskomponenti, mille alusel tuleks võimsuse eest eraldi maksta. «Seega sisuliselt taastuvenergia subsiidiumist tingitud ebareaalselt madalate elektrihindade tasakaalustamiseks kaalutakse uue subsiidiumi loomist tavapäraste elektrijaamade toetamiseks, et vältida nende sulgemist ja tagamaks uute ehitamist,» kommenteeris Veskimägi.

Põhjamaade elektribörsi Nord Pool Spot (NPS) andmeil kujunes Eesti hinnapiirkonna aprillikuu keskmiseks elektri hinnaks 30,50 eurot megavatt-tunni kohta, olles teist kuud järjest madalam kuni 2012. aasta lõpuni kehtinud suletud turu hinnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles