Nordea peaökonomist: Ericsson ei loo ainult töökohti, vaid ka lisandväärtust

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ericsson Tallinna tehase firma montaažitsehh.
Ericsson Tallinna tehase firma montaažitsehh. Foto: Peeter Langovits

Firmad nagu Ericsson, mille tehas Tallinnas on, ei too meile ainult töökohti, vaid ka investeeringuid, leidis Nordea Eesti peaökonomist Tõnu Palm.

Eesti jaoks on tulevikus kahtlemata oluline, milliseks kujuneb G4-võrgu kõrval roll G5- võrgu tootmisel ning kasvava osatähtsusega teenuste arendamisel ja müügil.

«Ericsson on maailmaturul teadagi juhtiv võrguseadmete tootja ning seega on võimalikult laiahaardeline koostöö Eesti arengu seisukohalt väga oluline, et osaleda nii madalama lisandväärtusega tootmises kui ka areneda koos sellega üha kõrgema lisandväärtusega tootmise ja teenuste müügi, sealhulgas insener-tehnilised tööd, suunas,» leidis Palm.

Ta märkis, et globaalse haardega ettevõtted ei loo vaid töökohti ja võimalda teenida eksporditulu, vaid toovad riiki nii investeeringuid, oskusteavet kui ka loovad ligipääsu globaalsetele eksporditurgudele. Koos suure ettevõttega võidavad koostööst ka väiksemad teenindavad ettevõtted.

Kokkuvõttes on arvutite, elektroonika- ja optikaseadmete tootmise haru lisandväärtus, mis 2009. aastal küündis 93 miljoni euroni, tänaseks kasvanud ca 160 miljoni euro mahuseks haruks. Haru panus SKT kasvu on viimase 4 aasta keskmisena aga umbes 0,2 protsendipunkti.

See statistika kahtlemata ei arvesta elektroonika haru positiivse mõjuga teistele majandusharudele, ega võta arvesse laiemat mõju Eesti arengule digitaalse majanduse suunas, rääkis ökonomist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles