Ukraina sadam valmistub sõjaks

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina sõdur Berdjanske külas Mariupoli lähedal.
Ukraina sõdur Berdjanske külas Mariupoli lähedal. Foto: GENYA SAVILOV / AFP

Ukraina idapoolne sadamalinn Mariupol valmistab tõrjuma tagasi rünnakut: tänavatel mürisevad sõjamasinad, aknad on kindlustatud mürsukildude vastu ning kortermajade seintele on kleebitud viidad lähimasse pommivarjendisse pääsemiseks.

Kohalikud kardavad, et venemeelsed separatistid tungivad peale – nüüd mil president Vladimir Putin on lõpetanud kõrgete väliskülaliste võõrustamise Moskvas. «Sellest räägivad kõik,» ütles Bloombergi reporterile disainer Irina Hrõnko (40), kes põgenes Mariupolisse mullu Donetskist. «Isegi sõbrad helistavad mulle kodust ja räägivad rünnakust.»

Mariupol on tööstuskeskus, kus elab pool miljonit inimest. Linn asub vaid 25 kilomeetri kaugusel mässuliste positsioonidest ning jääb Venemaa ja hiljuti annekteeritud Krimmi poolsaare vahele.

«Kui aset leiab uus rünnak, on Minski lepingud lõplikult surnud,» ütles Saksa Marshalli Fondi programmijuht Jörg Forbrig. «USA ja mitmed Euroopa Liidu liikmesriigid seisavad siis taas silmitsi vajadusega arutada surmavate relvade tarneid.»

Ukraina sõjaväe kõneisiku Dmõtro Horbunovi sõnutsi jagab armee juhtnööre koolides ja ülikoolides ning korraldab kodanikele kaitsekursusi. «Meil on piisavalt inimesi, et linna kaitsta,» ütles Horbunov. «Kindlustisi ehitatakse päeval ja öösel. Rindejoont on täielikult parandatud.»

Donetski mässuliste liider Aleksandr Zahhartšenko on kinnitanud, et nad võtavad mingi hetkel Mariupoli üle. «Seda linna on lihtne sisse piirata ja nad annavad alla. Ärge unustage, seal elavad meie emad ja õed,» ütles Zahhartšenko aprillis.

Ukraina president Petro Porošenko on öelnud, et mässulised võivad rünnata Mariupolit mai teises pooles.

«Mariupoli kaitsega tegelevad ettevõtjad, sõjaväelased, vabatahtlikud ja sisepõgenikud,» ütles disainer Hrõnko. «Nemad mõistavad, millest nad ilma jäävad, kui mässulised siia tulevad. Ülejäänud vaatavad ükskõikselt pealt, oodates Putinit.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles